Αντίδραση, αλλά για… πόσο;

Καλή η τεχνική αντίδραση που παραδοσιακά περίπου αυτή την περίοδο σημειώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια, θα ήταν όμως μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο η κατάσταση στη Σοφοκλέους. Ας τολμήσουν οι αρχές να ”σπάσουν” το άβατο της πληροφόρησης.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ερώτημα ”ράλι της … αρκούδας ή μονιμότερη μακπροπρόθεσμη άνοδος” η πλειονότητα των αναλυτών, παραγόντων και ενεργών παικτών από Νέα Υόρκη μέχρι Σοφοκλέους, παίρνει θέση υπέρ της πρώτης εκτίμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι θα κινηθούν και οι περισσότεροι ”αγοραστές” της αγοράς παραγώγων και ειδικότερα όσων έγκαιρα έλαβαν θέσεις σε συμβόλαια του FTS20.

Ούτως ή άλλως, η παραδοσιακής κίνησης των αγορών περίπου αυτή την περίοδο, από το 1987 και μετά, αφορά κατά κανόνα στην τεχνική και μόνο αντίδραση και τίποτα περισσότερο. Δύο - τρεις οι ”αντιστάσεις του δείκτη προς τις 1.980 μονάδες, όπου και τοποθετείται θεωρητικά το ενδεχόμενο κορύφωσης της τρέχουσας αντίδρασης.

Σε ενδιάμεσες περιοχές (1880-1920 και 1950) θα φανεί από σήμερα κιόλας κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια για μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης αντίδραση. Κατά κανόνα, αυτά τα τεχνικής μορφής και περιεχομένου ”bear rally” θεωρείται ότι αποτελούν κίνηση τακτικής, στρατηγικής ενεργών παικτών, διαχειριστών και ισχυρών ιδιωτών στην προσπάθεια τους να ορθολογικοποιήσουν τα υποτιμημένα χαρτοφυλάκια τους .

Όλα αυτά βέβαια, δεν αναιρούν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική δυναμική, καθώς και η Σοφοκλέους διψά για 2-3 ανάσες τη στιγμή που από το μεγαλύτερο τραπεζίτη μέχρι το μικρότερο … επενδυτάκο, όλοι μας προσβλέπουμε σε μία βελτίωση της θέσης μας.

Ζητούμενο κατά συνέπεια, η διάρκεια αυτής της αντίδρασης, τα ποιοτικά της – αν μπορούν να διαφανούν- χαρακτηριστικά και το ποιος ”θα πληρώσει το μάρμαρο” τελευταίος.

Θα ήταν ευχής έργον αυτή η προσπάθεια να ορθρολογικοποιήσει τις αποτιμήσεις σχετικά υγιών επιχειρήσεων, τάση που θα επιβεβαιωθεί σύντομα από τα αποτελέσματα τριμήνου. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα των τραπεζών καθώς η εικονική ευφορία των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, δεν έχει λύσει κανένα από τα μεγάλα, χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Μακάρι αυτά η αντίδραση να έχει και ποιοτικά, υγιή χαρακτηριστικά, να συμβάλλει στην περαιτέρω ουσιαστική κατηγοριοποίηση των εισηγμένων στη Σοφοκλέους και να θέσει τις βάσεις για τη δυσκολότερη συνέχεια. Βάσεις, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν στη συνέχεια, την εκ νέου υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα των 1.700 μονάδων και τις εκ νέου συνολοικέ2ς απαξιώσεις της αγοράς.

Σημ.: Περιμένουμε, για προφανείς λόγους, την άμεση υλοποίηση εκείνων των μέτρων από πλευράς αρχών, που αφορούν στον ενδελεχή έλεγχο των επιχειρήσεων της οικονομικής τους κατάσταση της πραγματικής τους θέσης. Ας πάψουν επιτέλους στοιχεί κοινής λήψης στις αναπτυγμένες αγορές, όπως τα μετοχοδάνεια, τα ενέχυρα οι υποαξίες και λοιπά στοιχεία… ενεργητικού να εμπίπτουν – για τη Σοφοκλέους- στην κατηγορία των ”προσωπικών δεδομένων”. Πρέπει τώρα να ζητηθεί άρση του άβατου, να χυθεί άπλετο φως, όποιο και αν είναι το κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v