Σωστά τα μέτρα, θα βοηθήσουν το ΧΑΑ

Η νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδέχεται να επιδράσει κατευναστικά, στην καθοριστική αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Η λήψη σωστών μέτρων που μπορούν να βοηθήσουν τις ενδοσυνεδριακές αγορές, τη ρευστότητα, να διαμορφώσουν μόχλευση, αποτελούν ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για τώρα που υπάρχει διάθεση και διεθνώς, να ανασχεθεί η πτώση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μάλλον θετικές, παρά την νευρικότητα, οι διαθέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το δ.σ. του ΧΑ.

Σε βελτίωση του κλίματος, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο χειρισμός του, συνηγορούν τόσο οι κινήσεις στα παράγωγα, όσο και οι χθεσινοί αγοραστές σε συγκεκριμένες μετοχές. Θετική χθες η κίνηση της Εθνικής, παραμένει στην πρώτη γραμμή πυρός και για σήμερα, ενώ θα πρέπει να αναμένεται εκτόνωση των πιέσεων σε ΟΤΕ, κυρίως όμως στη Eurobank.

Η ικανοποιητική εισαγωγή του δικαιώματος της Coca Cola στη Wall, ενισχύει την αγορά μετοχών από τη Σοφοκλέους, ενώ ενδείξεις αντίδρασης εμφανίζουν οι μετοχές των Τιτάν, Ιντρακόμ, ΕΛ.ΠΕ. Υπάρχει δηλαδή, μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσει την αντίδρασή του ο FTSE 20, κίνηση που θα ακολουθηθεί με ταχύτερα βήματα από την ενεργή μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Το σημαντικότερο βέβαια σε αυτή την περίπτωση, είναι η με αυξημένο τζίρο, υπέρβαση της κρίσιμης περιοχής των 1.760 – 1.765 μονάδων, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερα προς τις 1.810 τον Δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, θα πρέπει να περιμένουμε τη διαμόρφωση του εύρους διακύμανσης, ειδικά της Εθνικής και δευτερευόντως των ΟΤΕ, Eurobank, Alpha. Ο τζίρος και η τάση στα πρώτα 10 – 15 λεπτά θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις διαθέσεις των επενδυτών για τη συνέχεια. Όπως βέβαια και η συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορών.

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν ένα αρχικό ανοδικό ”ξέσπασμα” που θα δημιουργούσε ”κενό”, υπερβολικές απαιτήσεις για τη συνέχεια και ενδεχομένως αδυναμία να κρατηθούν τα κεκτημένα στην περίπτωση του ”γυρίσει” ο DAX. Αγάλι αγάλι από την αρχή.

ΣΗΜ 1: Είναι ίσως η πρώτη φορά, και αυτό ίσως να αποδίδεται και στον ΥΠΕΘΟ, που λαμβάνονται ορισμένα ουσιαστικά μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση. Αν μάλιστα λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την αγορά θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα για την αγορά.

ΣΗΜ 2: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλό συνάδελφο και προπάντων αγαπημένο φίλο Νίκο Κωτσικόπουλο, για την τακτική του στήριξη σε δυσκολότερους καιρούς και τις… κλασσικοφανείς ”Πύλες της φωτιάς”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v