Πλησιάζει τις 1.700 μονάδες η αγορά !

Σε πλήρη ανατροπή των κεφαλαιοποιήσεων έχει οδηγήσει η τελευταία υποχώρηση των blue chips, και ιδιαίτερα των τραπεζικών μετοχών. Απονευρωμένη, ”νεκρωμένη” και σήμερα η αγορά, με εξαίρεση τον ΟΤΕ, αδυνατεί να στηρίξει έστω και ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις με τα επενδυτικά σχήματα να απέχουν χαρακτηριστικά, στέλνοντας και αυτά το δικό τους μήνυμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

ΟΤΕ και ΔΕΗ μπορούν αλλά δεν αρκούν. Σημαντική όσο και αναιτιολόγητη η πίεση σε μετοχές των Εθνικής, Vodafone, διαμορφώνει από πολύ νωρίς αρνητική τάση και κλίμα, οδηγώντας τον Δείκτη, προς τις –ίσως και χαμηλότερα- 1.700 μονάδες.

Το ανησυχητικό στοιχείο των τελευταίων ημερών, που αφορά στην αδυναμία διαμόρφωσης έστω και ενδοσυνεδριακών αντιδράσεων, ταλαιπωρεί και σήμερα περισσότερο την υψηλή κεφαλαιοποίηση και λιγότερο τη μεσαία. Είναι ενδεικτικό πως τρόφιμα, τσιμέντα, και δευτερευόντως λιανικό εμπόριο, εκδόσεις και μέταλλα, διασώζονται μέχρι στιγμής λόγω καθαρά τεχνικών λεπτομερειών.

Συντριπτική και σήμερα η σχέση σε βάρος των μετοχών που καταφέρνουν να κινηθούν κόντρα στο πτωτικό ρεύμα, με προβληματική πλέον την απουσία ακόμη και των μέχρι πρότινος ενεργότερων επενδυτικών σχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ”φύλλο δεν κουνιέται” στα μεσαιομικρά, ενώ αρνητική ήταν η στάση δύο – τριών παραγόντων του ”χώρου” σε προτροπές για ενδεχόμενη μερική στήριξη – μόχλευση σε ”συνήθεις μετοχές”.

Στη γωνία η αγορά μετοχών εδώ και καιρό, νεκρώνουν τελευταία τις κινήσεις τους τα επενδυτικά σχήματα, υποχωρεί η ρευστότητα και των Παραγώγων. Η μετοχή της Εθνικής στα 13,7 ευρώ, με πτώση που εν μέρει εξισορροπείται από την σταθερή κίνηση του ΟΤΕ, υψηλότερα των 11 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ στα 13,2 ευρώ με περιορισμένη όμως προσφορά κινείται στα όρια ασφαλείας, ενώ αυξημένη εμπορευσιμότητα εμφανίζεται στη μετοχή της Eurobank που δοκιμάζει και αυτή τα 11 ευρώ. Στη συγκεκριμένη μετοχή είχαν γίνει χθες αρκετές ανοιχτές πωλήσεις.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει μετά και τον τελευταίο κύκλο κατάρρευσης των blue chips, είναι η εκ βάθρων… αναδιάρθρωση των κεφαλαιοποιήσεών τους. Για παράδειγμα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΟΤΕ με 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει πλέον με διαφορά στήθους η 3E υποσκελίζοντας τη Eurobank, οδηγώντας στην τέταρτη θέση την Εθνική και τη ΔΕΗ στην πέμπτη θέση με χρηματιστηριακή αξία οριακά υψηλότερη των 3 δισ. ευρώ.

Επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες, θα πείτε, που κρύβουν όμως την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα, αναδεικνύει τα προβλήματα που θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα εμφανίσουν τα αποτελέσματα αρκετών ισχυρών ομίλων – επιχειρήσεών και στο γ’ τρίμηνο. Η ανακατάταξη των κεφαλαιοποιήσεων, προϊωνίζεται και ουσιαστικές εκπλήξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v