Τεχνικής φύσεως... ανάσες στην αγορά

Ακριβαίνει πάλι το παιχνίδι στα Παράγωγα, προσφέροντας, όμως, επενδυτική διέξοδο για όσους θέλουν να δανείσουν τους τίτλους τους στην ΕΤΕΣΕΠ. Ενδείξεις γενναίας, καθαρά τεχνικής, αντίδρασης φανερώνουν τα Συμβόλαια από τη Ν. Υόρκη, δίνοντας ανάσες στην Ευρώπη, αλλά και στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τεχνική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη από Σοφοκλέους, ευρωπαϊκές αγορές, μέχρι τα τρέχοντα Συμβόλαια της Wall. Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, με αιχμή τη μετοχή του ΟΤΕ, και των Alpha, Εθνικής, Eurobank.

Μικρή ανάσα για τον FTSE 20 προσφέρουν μέχρι στιγμής και οι Cosmote, Coca Cola, Βιοχάλκο, Ιντρακόμ, Vodafone. Το σημαντικό είναι ότι επικρατεί ”μούδιασμα” στο ΧΠΑ όπως φαίνεται από τη μέχρι στιγμής στάση ”αγοραστών” - ”πωλητών” και το ότι επεστράφησαν στην ΕΤΕΣΕΠ, περίπου 30.000 μετοχές της Alpha, και αρκετές της ΔΕΗ.

Είναι προφανές ότι μετά τα χθεσινά μέτρα, το παιχνίδι στα Παράγωγα, γίνεται ξανά ακριβότερο για τους ”μικρούς παίκτες”, τους δίνει όμως τη δυνατότητα, να δανείσουν στην ΕΤΕΣΕΠ με υψηλότερο επιτόκιο, εκ του ασφαλούς.

Ξαναγίνεται δηλαδή το ΧΠΑ εργαλείο στα χέρια των λίγων και ισχυρών, που στα τρέχοντα επίπεδα τιμών αρχίζουν και διαφοροποιούνται για τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης του FTSE 20.

Ένα επιπλέον τεχνικό στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφορά στην (πρώιμη) εικόνα που εμφανίζουν τα Συμβόλαια στη Wall. Προσβλέπουν και εκεί σε μεγάλη, καθαρά τεχνικής φύσεως, αντίδραση των δεικτών τους.

Εκτιμούν δηλαδή, πως αφ’ ης στιγμής μειώνεται σταδιακά η απόδοση των ομολόγων, θα πρέπει να αναμένεται μια μεσοπρόθεσμη στροφή προς μετοχές, ενδεχόμενο που ξαναβάζει στο τραπέζι, την πιθανότητα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων.

Υ.Γ. Στο 3,7% αναμένεται ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινώσει στις 13:00 η ΕΣΥΕ, αλλά ορισμένοι δεν αποκλείουν να παραμείνει αμετάβλητος στο 3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v