Τι να πούμε, τι; Τι να τραγουδήσουμε!

Νέα χαμηλά δοκιμάζει η Σοφοκλέους, σπάζοντας και το φράγμα των 1.750 μονάδων, καθώς ουδείς σκέφτεται στην παρούσα συγκυρία να πάει κόντρα στο ρεύμα. Ενδεικτικά, ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,82 ευρώ (-3,57%), η Εθνική στα 14,10 ευρώ (-4,08%) και η Alpha στα 11,12 ευρώ (-3,14%), ενώ στο ”club των πιεζόμενων” προστέθηκε η Eurobank (-2,91%). Διασώθηκαν 23 μετοχές, ενώ στα Παράγωγα παρατηρήθηκαν τάσεις άμβλυνσης του discount.

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα, το περιβόητο επίπεδο στήριξης των 1.750 μονάδων, καθώς οι πιέσεις υπήρξαν καθολικές σε όλο το εύρος της αγοράς, δείχνοντας ότι, η Παρασκευή αποτέλεσε απλά μια όαση σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικά δυσχερές τοπίο.

Τράπεζες (-2,87%) και τηλεπικοινωνίες (-3,06%) οδήγησαν την πτώση του γενικού δείκτη τιμών, με την Εθνική (-4,1%) να συμπεριφέρεται σαν χαρτί της ακραίας περιφέρειας και προπάντων όχι ως blue chip, αφού είναι προφανές ότι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος εν αναμονή των αποτελεσμάτων εννιαμήνου, δέχεται ισχυρότατες πιέσεις με το ταμπλό να αποτυπώνει σε καθημερινή πλέον βάση, όλες τις αρνητικές προσδοκίες

Κι αν οι τράπεζες δέχονται πιέσεις διεθνώς, η συμπεριφορά του ΟΤΕ αποδεικνύει και στους πλέον αισιόδοξους, ότι τουλάχιστον οι ξένοι θεσμικοί θεωρούν το χαρτί υπερτιμημένο στα τρέχοντα επίπεδα και οι απώλειες του 3,6% που κατέγραψε, να θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές.

Αν δε, συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθίστανται προφανές ότι αγοραστικό ενδιαφέρον δεν υπήρξε και ότι η διαμόρφωση τάσεων υπήρξε προϊόν των εντολών των πωλητών.

Εξάλλου, η τελική εικόνα της αγοράς με 23 ανοδικές μετοχές και 315 πτωτικές πείθει ως προς το προαναφερθέν επιχείρημα, ενώ το μόνο ίσως θετικό στοιχείο που απορρέει από την σημερινή συνεδρίαση είναι ότι, ενδοσυνεδριακά είχαμε κάποιες αμβλύνσεις των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE 20.

Με δεδομένο ότι το διεθνές κλίμα παραμένει αρνητικό πρέπει να δούμε αν η αγορά διαθέτει δυνάμεις προκειμένου ο γενικός δείκτης να επανέλθει πάνω από το επίπεδο των 1.750 μονάδων έως την Τετάρτη ή αν στον αντίποδα ο δείκτης θα πρέπει να απολέσει άλλους 90 πόντους, προκειμένου στις 1.650 μονάδες να δοκιμάσει μια στήριξη που υπάρχει από το 1996.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Unibrain, Αλυσίδα (κοινές), Ράδιο Κορασίδης, Περσεύς, Fanco, Έδραση, Διεκάτ, Γιαννούσης, Plias, και Μedicon.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Unibrain, Περσεύς, Δρομέας, Rainbow, Veterin, Αττικές Εκδόσεις, Ζήνων Ρομποτική, AS Company, Plias και Compucon.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 66 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 8,2% έναντι της συνεδρίασης της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 1,31 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα (302.150, 453.000 τεμαχίων αντίστοιχα) της Λάμψα στην τιμή των 7,06 ευρώ έκαστο και ένα πακέτο 226 τεμαχίων της Εθνικής Χαρτοφυλακίου στην τιμή των 1,22 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 77.429 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 10,90 ευρώ και ένα πακέτο 480.860 τεμαχίων της Μπαλάφας στην τιμή των 3,10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v