Παραμένουν εύθραυστες οι ισορροπίες στο ΧΑΑ

Με εβδομαδιαίες απώλειες 4,81% έκλεισε μία ακόμη ταραχώδης εβδομάδα για τη Σοφοκλέους, η οποία, πλέον, βρίσκεται στα επίπεδα 18ης Μαρτίου 1998. Ερώτημα παραμένει εαν θα κωπάσουν οι πιέσεις στις τράπεζες (-7,51%), και αν θα αλλάξουν τακτική οι ”σορτάκηδες”, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην αγορά να αντικρύσει και πάλι, έστω και βραχυπρόθεσμα, τις 1.800 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ό,τι έγινε - έγινε, αρκεί να κοιτάξουμε όσο περισσότεροι μπορούμε μπροστά. Το θέμα των παραγώγων, η ”φούσκα” που και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε, έφερε -είναι αλήθεια - βίαια και με επώδυνο τρόπο, το θέμα στο προσκήνιο.

Πιστεύουμε όμως, πως ό,τι συνέβη ήταν για το καλό της αγοράς. Το πρώτο τεχνικό στοιχείο που προσμετράτε στα θετικά, είναι το ”κλείσιμο” του δείκτη, εγγύτατα του ενδοσυνεδριακά υψηλού σημείου των 1.793 μονάδων. Το δεύτερο αφορά στις σημαντικότατες απώλειες μετοχών, εταιρειών και ομίλων, από τον τραπεζικό και βιομηχανικό χώρο.

Εάν υποθέσουμε πως οι τράπεζες θα βρουν τρόπο να ξεφύγουν από το... αδιέξοδό τους και πως ο βιομηχανικός κλάδος δεν θα έχει άλλα προβλήματα, τα (περίπου) τρέχοντα επίπεδα τιμών πρέπει να θεωρηθούν ορθολογικά.

Θα λέγαμε ότι συμφωνούμε εν μέρει με τον αρμόδιο υπουργό, στο ότι οι κεφαλαιοποιήσεις αρκετών επιχειρήσεων δεν αντικατοπτρίζουν τις οικονομικές τους προοπτικές και δυνατότητες.

Τεχνικά, οι μετοχές στις οποίες μπορεί να στηριχτεί οποιαδήποτε τεχνική αντίδραση είναι κυρίως των: ΟΤΕ και Εθνικής και, ακολουθούν Eurobank, Alpha και Εμπορική. Στα υπόψη και οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Τρία Έψιλον, των μόνων από τον FTSE 20 που είχαν δεκαδικά … ποσοστά απωλειών την περασμένη εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ προετοιμάζονται μεν για επέμβαση, πλην όμως προσβλέπουν σε ανακοίνωση βελτιωμένων δεικτών σε ότι αφορά την λιανική και τα αποθέματα χονδρικής. Εάν θεωρηθεί πιθανότερο ενδεχόμενο μετά την μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, η μη μεταβολή των αμερικανικών επιτοκίων, το ”στοίχημα” του Dow θα εστιαστεί περισσότερο σε μετοχές εταιρειών κατανάλωσης.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, ο Dow έχει πάντα τεχνικά, περιθώρια αντίδρασης 4,5-6% (έχει το περιθώριο να κινηθεί προς τις 8.100 – 8250 μονάδες).

Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος από τα κέρδη που έβγαλαν τα 70.000 Συμβάλαια (μόνο στο FTSE 20), μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, θα λάβουν θέση αγοραστών και στην Σοφοκλέους.

Πρώτη τιμή στόχος η αμέσως επόμενη ”αντίσταση” του Δείκτη στις 1.805 – 1.820 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v