Ενδοσυνεδριακά ήταν και χειρότερα!

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και σήμερα οι τράπεζες (-3,76%, ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν και χαμηλότερα) με πρωτοστάτες την Εθνική (3,94%, χαμηλό ημέρας 14,46 ευρώ) και την Alfa (-3,73%). Ωστόσο, για μία ακόμη ημέρα την παράσταση έκλεψε η Εμπορική με απώλειες 6,78% και χαμηλό ημέρας στα 15,30 ευρώ. Στις 31 οι ανοδικές μετοχές έναντι 11 μόλις 3’ λεπτά πριν το κλείσιμο.

Θα ήταν τουλάχιστον άσκοπο και άτοπο να επιχειρήσουμε να διακρίνουμε θετικά σημεία αναφοράς στη σημερινή συνεδρίαση.

Κάτι τέτοιο καθίσταται ανέφικτο από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος απώλεσε 3,76%, και υπήρξαν μόλις 31 ανοδικές μετοχές (11 ήταν μόλις 3’ πριν το κλείσιμο) και η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε σε σχέση με χθες, προσεγγίζοντας τα 70 εκ. ευρώ.

Αν μη τι άλλο, Εθνική (-3,95%), Εμπορική (-6,8%) και Alpha Bank (-3,7%) δείχνουν παντελώς αδύναμες μπροστά στη λαίλαπα των πωλήσεων, αφού είναι προφανές ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, κυρίως του εξωτερικού, εγκαταλείπουν και τις τελευταίες θέσεις που έχουν, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν ρευστότητα προς επανατοποθέτηση στις εγχώριες αγορές τους, όπου δέχονται πιέσεις οι τίτλοι ευρείας κατοχής τους.

Επιπροσθέτως, επικρατεί ευρέως – και ορθώς κατά το πώς φαίνεται – η αντίληψη ότι οι όποιες αγορές μπορούν να γίνουν σε σαφώς καλύτερα επίπεδα από τα τρέχοντα, με συνέπεια το αγοραστικό ενδιαφέρον να εκλείπει σχεδόν ολοκληρωτικά.

Το κλείσιμο βρήκε το Γενικό Δείκτη τιμών να καταγράφει απώλειες 2,38%, στις 1.771,78 μονάδες, εν μέσω γενικών ρευστοποιήσεων σε όλο το εύρος της αγοράς. Η έλλειψη ζήτησης οδήγησε μάλιστα τη μισή αγορά (150+ τίτλους) στο να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 3%, με τις εισροές σε ομολογιακούς τίτλους να είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Πρέπει για μια ακόμα φορά να εστιαστούμε στη κίνηση στο ΧΠΑ. Φαίνεται πλέον ότι η πτωτική κίνηση των ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20 είναι αυτοτροφοδοτούμενη, ήτοι όσοι έχουν μείνει με χαρτοφυλάκια ”όγκου” σε τίτλους του FTSE-ASE20 σπεύδουν μαζικώς να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μειώνοντας θέσεις και πουλώντας παράλληλα το αντίστοιχο συμβόλαιο.

Από τη φύση της, η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί το άνοιγμα του discount (πάνω από 2% και σήμερα), δεδομένου ότι ουδείς επιθυμεί να κλείσει τις short θέσεις – δημιουργώντας έστω και υποτυπώδη ζήτηση – την ίδια στιγμή που οι ”φυσικοί” αγοραστές που τολμούν να προβλέψουν αναπήδηση του Δείκτη εκλείπουν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Πετζετάκις (κοινές), Πετζετάκις (προνομιούχες), Μινωικές Γραμμές, Unibrain, Alfa Alfa Συμμετοχές, Veterin, Stabilton (κοινές), ΕΤΒΑ, Ασπίς Πρόνοια και Στρίντζης.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Μινωικές Γραμμές, Unibrain, Veterin, ΕΤΒΑ, Στρίντζης, PC Systems, Ξιφίας (κοινές), Γρηγόρης, Περσεύς και Αττικές Εκδόσεις.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 69 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 5,48% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 3,4 χιλ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.500 τεμαχίων της Spider στην τιμή των 2,29 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v