Στους ”σορτάκηδες” ο πρώτος λόγος

Η έλλειψη πεποίθησης για τη δυνατότητα ανάκαμψης του ΧΑΑ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο επιτρέπει την εντεινόμενη χρήση παράγωγων προϊόντων προς αντιστάθμιση υφιστάμενων θέσεων, δια της οδού του ”σορταρίσματος” δεικτών και τίτλων. Κάτι το οποίο συνέβη και σήμερα με αποτέλεσμα όχι μόνον την εξάλειψη των αρχικών κερδών, αλλά και την υποχώρηση του Γ.Δ. στις 1.815 μονάδες με αιχμή την Εθνική Τράπεζα.

Η αχίλλειος πτέρνα που ονομάζεται ”εγχώριος τραπεζικός κλάδος” ήταν και σήμερα εμφανής, αφού παρά το θετικό άνοιγμα, απόρροια της αφομοίωσης της αντίστοιχης τάσης στις Ευρωαγορές, μετά τη πρώτη ώρα των συναλλαγών, εμφανής ήταν η διάθεση απεμπλοκής των θεσμικών χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες (-1,55%), και δη τη συνήθη ”ύποπτη” μετοχή της Εθνικής (-2,7%), η οποία με το που γύρισε σε αρνητικό έδαφος παρέσυρε σε μια γενική τάση ρευστοποιήσεων την ευρύτερη αγορά.

Ουσιαστικά, μετουσιώθηκαν σε πράξη οι προβλέψεις που έκαναν λόγο για ”unfinished business” στις τράπεζες και την υψηλή κεφαλαιοποίηση γενικότερα, καθότι η χθεσινή κίνηση των ΗΠΑ και των Ευρωαγορών λαμβάνει εκ νέου το χαρακτήρα ”φωτοβολίδας”, ή εάν προτιμάται μιας πρόσκαιρης κίνησης-εκτόνωσης που δεν σηματοδοτεί τίποτα περισσότερο από την αντίδραση σε κατάσταση υπερπώλησης.

Το κλείσιμο βρήκε το Γενικό Δείκτη τιμών να καταγράφει απώλειες 0,98%, στις 1.815,03 μονάδες, τάση που ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την τάση στην ευρύτερη αγορά, όπου η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο άκρως ”αξιοπρεπές” 2:1 υπέρ των πρώτων, εν μέσω όμως αυξημένων συναλλαγών.

Επειδή ακριβώς η τάση, βραχυχρόνια, παραμένει άκρως ευμετάβλητη, έχει σημασία να επικεντρωθούμε σε δύο στοιχεία. Το ένα εξ΄ αυτών αφορά στα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά.

Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας υπήρξε ο χαμηλός τζίρος, όχι μόνο στο ΧΑΑ αλλά και διεθνώς. Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, αυτό σημαίνει ότι η όποια κίνηση αποτελεί προϊόν της έλλειψης πωλητών, και σε πολύ μικρότερο βαθμό – έως καθόλου – της εισροής κεφαλαίων από θεσμικά και άλλα χαρτοφυλάκια.

Εν αντιθέσει, σήμερα στο ΧΑΑ ο τζίρος εμφάνισε αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με χθες (72,5 εκ. ευρώ με 1,3 εκ. σε πακέτα), ενδεικτικό του ότι τις υψηλότερες αποτιμήσεις στο άνοιγμα κάποιοι τις εξέλαβαν ως ευκαιρία μείωσης θέσεων.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στον όγκο του open-interest σε ΣΜΕ και futures επί δεικτών και μετοχών. Ο όγκος αυτός σταθερά αυξάνεται σε καθημερινή βάση, εξέλιξη που καταδεικνύει την εντεινόμενη χρήση παράγωγων προϊόντων προς αντιστάθμιση υφιστάμενων θέσεων, δια της οδού του ”σορταρίσματος” δεικτών και τίτλων.

Όσο κι αν η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις στην υποκείμενη αγορά, καταδεικνύει αν μη τι άλλο την έλλειψη πεποίθησης ότι η Σοφοκλέους μπορεί να κινηθεί ανοδικά στο βραχυχρόνιο μέλλον, και ότι αυτό που προέχει είναι η μείωση της καταγραφής υποαξιών από τη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων, τάση που σίγουρα δεν προιονίζεται την ύπαρξη δυνατότητας αντίδρασης, ή ακόμα και τη πεποίθηση ότι αυτή μπορεί να συντελεστεί ”ουσιωδώς”.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Μυτιληναίος, ΒΙΣ (κοινές), PC Systems, ΑΤΕΡΜΩΝ, Γιαννούσης, Αλουμίνιο Ελλάδος, Κωτσόβολος, Ιντεάλ (κοινές), Δάιος Πλαστικά και Εμπορική Τράπεζα

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: PC Systems, Κωτσόβολος, Ελγέκα, Datamedia, Ηλεκτρονική Αθηνών, Microland, Nexus Επενδυτική, Αττικές Εκδόσεις, Δρομέας και Γρηγόρης.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Κορδέλλου (καταγράφοντας απώλειες ύψους 2,46%, στα 7,14 ευρώ) και Ντεσπέκ Πολυμέσα, καταγράφοντας απώλειες ύψους 11,69%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 7,10 ευρώ.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Ντεσπέκ Πολυμέσα.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 73 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 21,64% έναντι της συνεδρίασης της Τρίτης) εκ των οποίων τα 1,47 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 65.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 9,84 ευρώ, ένα πακέτο 10 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 8,50 ευρώ και ένα πακέτο 60.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στην τιμή των 13,90 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v