Θα τραβήξουν και άλλο προς τα κάτω οι τράπεζες;

Η υποχώρηση του τζίρου κατά 50% σε σχέση με χθες (60 εκατ. ευρώ), τα θετικά πρόσημα στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, η άνοδος στον ΟΤΕ, οι σταθεροποιητικές τάσεις στη βιομηχανία σε αντίθεση με τη συνέχιση των πιέσεων στις τράπεζες (-1,61%) συνέθεσαν το τοπίο σήμερα στη Σοφοκλέους. Απώλειες 8,55% στην Εμπορική.

Αναιμική και πάλι η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς δόθηκε η εντύπωση τουλάχιστον στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ότι είχαμε μια ανακωχή αγοραστών και πωλητών, με τους πρώτους να αναμένουν την διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων και τους δεύτερους να προσδοκούν στην διαμόρφωση υψηλότερων αποτιμήσεων προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω θέσεις.

Κι αν στο βιομηχανικό, τηλεπικοινωνιακό και κατασκευαστικό κλάδο οι αγοραστές ήταν αυτοί που σήμερα φαινόταν ότι είχαν το πάνω χέρι, δεν συνέβη το ίδιο και στις τράπεζες (-1,61%), αφού και οι τέσσερις δεικτοβαρείς μετοχές του κλάδου (Alpha, Εθνική, Εμπορική, EFG Eurobank – Ergasias) έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με την Εμπορική να καταγράφει απώλειες 8,56%.

Παρά το γεγονός ότι για πολλοστή συνεδρίαση η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς – οι τράπεζες – δεν μπόρεσε να δώσει σήμα ανόδου στην ευρύτερη αγορά, η μεσαία κεφαλαιοποίηση επέδειξε άκρως ικανοποιητικά δείγματα αντίδρασης με 175 μετοχές να κλείνουν σε θετικό έδαφος, έναντι 144 πτωτικών.

Ακόμα πιο θετικό όμως είναι το γεγονός ότι 50 μετοχές κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%, δείχνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα αυτονόμησης τίτλων που αντικειμενικά, δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να ακολουθούν κατά πόδας τις, κατά το πώς φαίνεται, ”προβληματικές” τράπεζες.

Εξάλλου, το κλείσιμο του γενικού δείκτη στις 1.832,97 μονάδες (-0,25%) δεν αντικατοπτρίζει την τάση στο εύρος της αγοράς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο των 60,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Από μια άποψη η χαμηλή ρευστότητα ”ευνοεί” την όποια προσπάθεια αντίδρασης, αφού καταδεικνύει την έλλειψη πωλητών. Στον ίδιο βαθμό όμως, αν οι ευρωαγορές δεν μπορέσουν να αντιδράσουν, η υψηλή κεφαλαιοποίηση καθίσταται εκ νέου εξαιρετικά ευάλωτη σε βίαιες πτωτικές κινήσεις.

Η σημερινή συνεδρίαση προσφέρει ερείσματα αισιοδοξίας σε όσους αποσκοπούν στην αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών από τοποθετήσεις στην περιφέρεια, αλλά όντας ”αντιφατική και διπρόσωπη” τεκμηριώνει σε ακόμα μεγαλύτερη βαθμό την άποψη ότι ο FTSE/ASE20 αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της αγοράς.

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις η κίνηση στην αγορά παραγώγων, αφού μετά το μέσο της συνεδρίασης, οπότε και η αγορά δημιούργησε ένα είδος βάσης, δεν δημιουργήθηκαν σημαντικά περιθώρια για arbitrage ή τοποθετήσεις διαρκείας στα ΣΜΕ επί του FTSE/ASE 20.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Βιοσώλ (κοινές), Stabilton (κοινές), Δάρινγκ, Πετζετάκις (κοινές), Νελ, Χατζηκρανιώτης, Πετζετάκις (προνομιούχες), ΚΑΕ, Ασπίς Bank, Aσπίς Πρόνοια.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Stabilton (κοινές), Χατζηκρανιώτης, ΚΑΕ, Κοτσώβολος, Microland, Καραμολέγκος, Λυμπέρης, Ξιφίας (κοινές), Αττικές Εκδόσεις και Unibrain.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Ντεσπέκ Πολυμέσα (καταγράφοντας κέρδη ύψους 17,54%, στα 8,04 ευρώ) και Κορδέλλου, διαμορφούμενη στα 7,32 ευρώ με κέρδη ύψους 3,10%).

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Ντεσπέκ Πολυμέσα.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 60 εκατ. ευρώ (-50% από την συνεδρίαση της Δευτέρας) εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 130 τεμαχίων της ΒΙΟΤΕΡ στην τιμή των 1,63 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Λυμπέρης στην τιμή των 1,19 ευρώ και ένα πακέτο 20 τεμαχίων της Χαιδεμένος στην τιμή των 2 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 201.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 3,02 ευρώ, ένα πακέτο 62.520 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 9,68 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της Intracom στην τιμή των 5,86 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 124.270 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 11,45 ευρώ και τέλος, ένα πακέτο 40.000 τεμαχίων της Βωβός στην τιμή των 18,42 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v