Διεθνείς πιέσεις παρασύρουν τη Σοφοκλέους

Σε ”στηρίξεις” πενταετίας υποχωρούν ατάκτως οι διεθνείς αγορές, αναζητώντας διέξοδο στην επίσπευση των όποιων ενεργειών, συμπεριλαμβανόμενης και της επέμβασης στο Ιράκ. ”Εσπασε” η στήριξη στα 19 ευρώ στη μετοχή της Εμπορικής, ενώ το επιτόκιο δανεισμού μετοχών από την ΕΤΕΣΕΠ έφθασε στο 10%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιεστικές παραμένουν οι πωλήσεις, σε τραπεζικές και τηλεπικοινωνιακές μετοχές, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να δοκιμάζεται όμως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον ασφαλιστικό βραχίονά του.

Σημαντικές και διευρυνόμενες πλέον οι απώλειες για το σύνολο των δεικτών, μετοχών, με τον Δείκτη να υποχωρεί προς το προηγούμενο χαμηλό του (1.806 μονάδες) με αρκετές συναλλαγές (48 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικό της short διάθεσης που έχει διαμορφωθεί είναι όχι μόνον αυτά που αποτυπώνονται μέσω του ΧΠΑ, των δανειζόμενων μετοχών, αλλά και του επιτοκίου της Εμπορικής.

Κυμαινόμενο μεν το επιτόκιο δανεισμού μετοχών, πλην όμως ενδεικτικό των τάσεων, καθώς έχει... εκτιναχθεί στο 8,2% (ετήσια βάση). Μπορεί δηλαδή, πρακτικά, κάποιος που δεν χρειάζεται τώρα τις μετοχές του να της δανείσει ΕΤΕΣΕΠ σε αυτό το υψηλότατο επιτόκιο.

Χαμηλότερα και των 2.800 ο DAX, φαίνεται αδύναμος να δώσει την παραμικρότερη τεχνική αντίδραση τουλάχιστον για σήμερα, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί και την τακτική ”εγκατάλειψης” που εφαρμόζεται από τους ενεργούς και ισχυρούς παίκτες στα blue chips.

Όλως συμπτωματικώς, οι αγορές δείχνουν να προσεγγίζουν γοργά, νομοτελειακά, τις ”στηρίξεις” πενταετίας, επίπεδα από όπου ξεκίνησε ο προηγούμενος ανοδικός κύκλος. Οι αγορές εισέρχονται πλέον σε γκρίζα ζώνη, διαδικασία που θα δοκιμάσει ανοιχτά πλέον μέχρι και τη συνοχή γεωπολιτικών συμμαχιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v