ΟΤΕ και τράπεζες ρίχνουν (πάλι) την αγορά

Τηλεπικοινωνίες και τράπεζες πιέζουν για μία ακόμη ημέρα χαμηλότερα το Δείκτη, ενώ επιχειρείται η διαμόρφωση στήριξης στα 1.825. Αρχίζει όμως να προβληματίζει, η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως (εάν δεν προσεχθεί) της ΔΕΗ. Ενδεχόμενο γύρισμα της Φρανκφούρτης θα μπορούσε έστω, και πρόσκαιρα, να αναχαιτίσει την υποχώρηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ΟΤΕ και τράπεζες επικεντρώνονται οι πιέσεις και το πρόβλημα καθώς οδηγείται προς τα 1.825 ο Δείκτης. Αναλογικά, η μεγαλύτερη προσφορά εμφανίζεται στη μετοχή του ΟΤΕ που υποχωρεί μέχρι και τα 11,2 ευρώ, ενώ σημαντικές ήταν οι αρχικές απώλειες για Cosmote και Vodafone.

Από τον τραπεζικό κλάδο, την υψηλότερη εμπορευσιμότητα παρουσιάζει η μετοχή της Εμπορικής, που με νύχια και με δόντια συντηρείται η στήριξη των 19 ευρώ. Μεγαλύτερη προσφορά στη μετοχή της Εθνικής από ό,τι στην Alpha, υποχωρεί η Eurobank κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το αρνητικό είναι όμως πως βγαίνουν πωλήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που πιέζεται προς τα 9,7 ευρώ, ενώ με χαμηλές συναλλαγές υποχωρεί και η ΔΕΗ. Ειδικότερα, στη μετοχή του Οργανισμού θα πρέπει να προεξοφλείται πλέον το ενδεχόμενο μείωσης των εσόδων του στο γ’ τρίμηνο. Αναμφίβολα, τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν βοηθούν ούτε τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Εκεί όμως που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι στην περίπτωση της ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση κάνει τους προϋπολογισμούς της με βάση την προείσπραξη εσόδων από τη μετοχοποίηση του 12 – 15% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για την ομολογουμένως δύσκολη συνέχεια, ο περιορισμός των απωλειών, θα μπορούσε να προέλθει περισσότερο από εξωγενή παράγοντα, παρά από την εγχώρια αγορά. Εάν καταφέρει και σταθεί για την επόμενη ώρα σε επίπεδα υψηλότερα των 2.820 ο DAX και αντιδράσει κάπως, θα πρέπει να αναμένεται ακόλουθη κίνηση και στο ΧΑΑ.

Το ενθαρρυντικό μέχρι στιγμής, είναι ότι διαμορφώνεται μια ενδοσυνεδριακή ”στήριξη” στα 1.825.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v