Προσοχή στον ΟΤΕ

Γύρω από τον ΟΤΕ στήνεται όλο το παιχνίδι ενόψει κλεισίματος και του 9μήνου, με τις αντικρουόμενες πλευρές να οξύνουν την αντιπαράθεσή τους. Σε ομηρία των ΗΠΑ οι ευρωπαϊκές αγορές, περιμένουν τα ”βαριά” οι μικρότεροι για να κινηθούν ανάλογα στα ”μεσαία”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όταν ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ φτάνει σε σημείο να παραδεχθεί ότι η ευάλωτη σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται το… Ιράκ της και εγκρίνει τον πολεμικό προϋπολογισμό 400 δισ. δολαρίων, τότε για πια ειρήνη στις αγορές να μιλήσουμε;

Για πολλούς και διαφόρους λόγους σε Ν. Υόρκη, Ευρώπη, βεβαίως και στη Σοφοκλέους σημειώθηκε μια μικρή αντίδραση που στα καθ’ ημάς διευκόλυνε περισσότερο την ορθολογικοποίηση κάποιων αποτιμήσεων, λόγω εννεαμήνου. Θα φανεί κατά συνέπεια σήμερα, τη Δευτέρα, με πιο ρυθμό θα αντιδράσει η Σοφοκλέους στο πιθανό ενδεχόμενο ενός νέου πτωτικού κύκλου στα ξένα χρηματιστήρια.

Εξαρτάται κυρίως από την ένταση και το μέγεθος των διακυμάνσεων, αν και η συμμετοχή των ξένων σε ελληνικά blue chips έχει συρρικνωθεί σημαντικά τελευταία. Κατά συνέπεια τα περιθώρια σημαντικής υποχώρησης κυρίως στις τράπεζες, είναι μικρά.

Μετά το ”γκελάρισμα” της μετοχής του ΟΤΕ για καθαρά τεχνικούς λόγους, ξαναβρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων κυρίως λόγω της διάστασης απόψεων που εκφράζονται για τη RomTelecom. Το δυσάρεστο είναι πως ανώτατα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού, αλλά και οι φυσικοί προϊστάμενοι αυτών, δηλαδή αρμόδιοι υπουργοί, αντιπαρατίθενται εντονότατα αυτή την περίοδο, με πιθανότατες τις αρνητικές παρενέργειες και για τη μετοχή του Οργανισμού. Ας το προσέξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθώς επίκειται η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, και οι διαθέσεις των ξένων δεν είναι και οι καλύτερες αυτή την περίοδο.

Παρά αυτό το κλίμα, είναι βέβαιο ότι τα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίσουν να δίνουν τις μάχες τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενδεικτικό του πως χειρίζονται οι αρμόδιοι τα του οίκου τους, έχει η αναβολή… ιδιωτικοποίησης της ΕΧΑΕ και το πλούσιο παρασκήνιο.

ΣΗΜ: Είναι οδυνηρό να διαπιστώνεται πως στην πλάτη των επενδυτών θα κληθούν να μαθητεύσουν οι ”μάγοι” με αφορμή την εφαρμογή των εταιρικών ομολόγων. Ρηξικέλευθη η αναφορά του Γ. Παπ., χρήζει δεύτερης ματιάς, καθώς στις πλάτες μας εφάρμοσαν τα παράγωγά τους, τις κατ’ εξαίρεση διπλές και τριπλές αυξήσεις κεφαλαίου στην ίδια χρήση, την αθρόα εισαγωγή εταιριών κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v