Αναθάρρησε ο ΟΤΕ, πίεσαν οι τράπεζες

Η εμφάνιση αγοραστών στον ΟΤΕ (1,27%) και η δραστηριοποίηση επενδυτικών σχημάτων στην περιφέρεια, που εκμεταλλεύθηκαν το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, διαμόρφωσαν το θετικό πρόσημο στη Σοφοκλέους, το οποίο όμως ”βάρυνε” η συνέχεια των πιέσεων στις τράπεζες (-1%).

Δεν ήταν και τόσο ικανοποιητική η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε θετικό έδαφος, και δη με κέρδη 0,97%, στις 1.836,22 μονάδες, κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζει την εικόνα μιας αγοράς που αντέδρασε στη κατάσταση υπερπώλησης επιμέρους τίτλων στην οποία έχει περιέλθει.

Εξηγούμαστε: Η αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών μόλις που διαμορφώθηκε οριακά υπέρ των πρώτων (155:146), ενώ οι τράπεζες (-1%) έδρασαν άκρως ανασταλτικά στην όποια προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ξεπεράσει και να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 1.850 μονάδων, αφού Alpha Bank (-1,3%), ETE (-1,6%) και EFG Eurobank-Ergasias (-0,8%) έκλεισαν εκ νέου με απώλειες, δείχνοντας ότι τα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη μείωση θέσεων τους.

Κι αν η μεταστροφή της βραχυχρόνιας τάσης σίγουρα απαιτεί υπομονή και τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις θετικού πρόσημου στο Δείκτη, η σημερινή εικόνα στην αγορά παρέπεμψε περισσότερο σε μια προσπάθεια εκτόνωσης-αντίδρασης, παρά σε ουσιώδη επαναδραστηριοποίηση περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων αλλά και θεσμικών χαρτοφυλακίων ως αγοραστών.

Εν τούτοις, οι τηλεπικοινωνίες (1,62%) ήταν αυτές που ουσιαστικά έδωσαν ώθηση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον κατά το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, αφού και οι τρεις τίτλοι του κλάδου κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 1,3%.

Παρά ταύτα, η κίνηση στην αγορά παραγώγων, και δη η ”δυναμική” επανεμφάνιση πωλητών προς το κλείσιμο, παραπέμπει σε εδραίωση της αντίληψης ότι η αγορά θα δυσκολευθεί να δημιουργήσει βάση ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα, δεδομένου ότι η Σοφοκλέους περισσότερο ακολούθησε την κίνηση των Ευρωαγορών, παρά αντέδρασε με βάση τις προθέσεις των ενδογενών ”δυνάμεων”.

Από τις μετοχές του Ομίλου Αλλαμανή η ΕΣΧΑ κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,05% (144.630 τεμάχια, στα 5,64 ευρώ), η Αlfa Alfa Συμμετοχών υποχώρησε κατά 2,70% (1.468.270 τεμάχια, διαμορφούμενη στα 0,72 ευρώ), ενώ κέρδη της τάξεως του 1,19% κατέγραψε η ΑΛΤΕ, διαμορφούμενη στα 0,85 ευρώ (431.190 τεμάχια).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν, μεταξύ άλλων, τη συνεδρίαση οι μετοχές: Άκτιβ Επενδυτική, CPI, Ράδιο Κορασίδης, Alfa Alfa Συμμετοχές, Alter, ΕΣΧΑ, Αθηναϊκές Συμμετοχές, Λεβεντέρης, Fanco και Ασπίς Πρόνοια.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν, μεταξύ άλλων, τη συνεδρίαση οι μετοχές: Άκτιβ Επενδυτική, Alter, Microland, Datamedia, ΕΡΓΑΣ, ΑΛΤΕ, Λυμπέρης, ΑΝΕΚ, Νάκας και Καρατζή.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Κορδέλλου (αυξημένη κατά 4,89%, στα 6,44 ευρώ) και Δυναμική Ζωή, η οποία στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής στη ΝΕΧΑ κατέγραψε κέρδη ύψους 14,76%, με την τιμή της να διαμορφώνεται στα 4,82 ευρώ.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 92 εκατ. ευρώ (- 4,17% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης) εκ των οποίων τα 2,9 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 318.220 τεμαχίων της θεμελιοδομής στην τιμή των 2,78 ευρώ, ένα πακέτο 130 τεμαχίων της Βωβός στην τιμή των 17,82 ευρώ και ένα πακέτο 900 τεμαχίων των Επιχειρήσεων Αττικής στην τιμή των 3,10 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης τρία πακέτα (50.000 τεμαχίων έκαστο) της Coca Cola στην τιμή των 13,32, 13,50 και 14 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 20 τεμαχίων της ΑΤΤΙΚΑΤ στην τιμή των 0,94 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v