Πτήση… parapente για το ΧΑΑ

Ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται στη Σοφοκλέους, καθώς 294 μετοχές βρίσκονται στο κόκκινο, έναντι 9 που διασώζονται. Ισως, αυτό ανοίγει το δρόμο ώστε τα πρώτα εταιρικά ομόλογα να συναφθούν στα χαμηλά της αγοράς, προσφέροντας, όπως φαίνεται, κίνητρο πλούσιων υπεραξιών, κυρίως στις τράπεζες και δευτερευόντως σε ορισμένες εισηγμένες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Φρανκφούρτη έχει το πρόβλημα, η Σοφοκλέους όμως και ειδικότερα τα πάλαι πότε κραταιά blue chip της ευτελίζονται. Μόλις μια ημέρα, από ότι φαίνεται, κράτησε η συμφωνία στον ΟΤΕ, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης οι πωλητές είναι ”ανοιχτοί”, επιθετικοί θα λέγαμε.

Δυστυχώς, η άτακτη υποχώρηση για τη μετοχή του Οργανισμού παρασύρει πλέον χαμηλότερα και αυτήν της Cosmote. Δικαιώνονται, δυστυχώς, παλαιότερές μας επιφυλάξεις για τις παράπλευρες συνέπειες από την υποτίμηση του Οργανισμού. Επιθετικά όμως ρευστοποιούν ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί, μετοχές των Alpha και Εθνικής, τη στιγμή που τιτάνια προσπάθεια καταβάλλεται για να κρατηθεί η Εμπορική.

Κατακόκκινη στα τερματικά η μετοχή της Alfa Alfa, όπως και οι άλλες δύο του Ομίλου, απλά επιβεβαιώνουν παλαιότερες επιφυλάξεις χωρίς να διασκεδάζουν φήμες και διαρροές. Ελεγχόμενη η προσφορά – ζήτηση στη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου απαιτείται όμως και σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή.

Τι είναι πλέον η αναπτυγμένη μας αγορά πέρα από το άγριο και ανέξοδο shortάρισμα ορισμένων στο ΧΠΑ; Μιάμιση μετοχή, η Εβροφάρμα δηλαδή, και κάτι ψιλά δικαιολογούν τον κατ’ ευφημισμόν χαρακτηριστικό της Σοφοκλέους ως αναπτυγμένης αγοράς.

ΣΗΜ: Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για sell off στον τραπεζικό κλάδο, κίνηση που δείχνει να προεξοφλεί αρνητικά αποτελέσματα και για το γ’ τρίμηνο και περαιτέρω εναγκαλισμό ορισμένων ιδρυμάτων στον φαύλο κύκλο των κόκκινων κωδικών, μετοχοδανείων, υποχρεώσεων επιχειρηματιών, collaterals που εξυπηρετούνται όλο και δυσκολότερα. Υπάρχει η αίσθηση ότι αφήνεται να ”σκάσει” η αγορά, να επισπευσθούν οι όποιες διαδικασίες εκτόνωσης. Είναι προφανές ότι αρκετοί επιχειρηματίες – βασικοί μέτοχοι δεν καταβάλλουν την παραμικρότερη προσπάθεια να στηρίξουν τις μετοχές τους περιμένοντας τα ”χαμηλότατα” επίπεδα τιμών για να ξαναμαζέψουν όσο όσο τις εταιρίες τους.

Σε αυτά τα χαμηλότατα όρια ασφυξίας για τους πολλούς, εκτιμάται ότι θα συναφθούν και τα πρώτα εταιρικά ομόλογα σε πάμφθηνες χρηματιστηριακές τιμές. Θα έχουν δηλαδή στη συνέχεια, ένα ισχυρό κίνητρο οι ίδιες οι τράπεζες να συμβάλλουν στην ενίσχυση της τιμής των μετοχών των εταιριών, προσθέτοντας υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους. Η αγορά δείχνει να αναζητά το σημείο όπου θα ξαναμαζευτεί, όπου οι λίγοι και κατέχοντες θα συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μερίδιο αγοράς από τους πολλούς και απελπισμένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v