Οι τράπεζες (τώρα) στο μάτι του κυκλώνα;

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος (-2,36%) και ειδικότερα η Εθνική (κλείσιμο στα 16,42 ευρώ) και Alpha (12,42 ευρώ) σε συνδυασμό με την λείανση των πιέσεων στον ΟΤΕ (11,5 ευρώ) ίσως να σηματοδοτούν νέο κύκλο καθοδικής πορείας για τη Σοφοκλέους με επίκεντρο τις τράπεζες αυτή τη φορά, εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές. Σημαντικά τεχνικά προβλήματα στο ΟΑΣΗΣ.

Υπήρχαν και χειρότερα σήμερα στη Σοφοκλέους, αλλά όχι και... πολύ.

Δυστυχώς, όσες ελπίδες υπήρχαν όσον αφορά στη δυνατότητα αντίδρασης, με ζητούμενη την αναρρίχηση πάνω από το επίπεδο των 1.900 μονάδων εξαλείφθηκαν σήμερα, καθώς η Ευρώπη γενικότερα δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Έχουμε πολλάκις επισημάνει ότι αυτή τη στιγμή ο ασφαλιστικός και ο τραπεζικός κλάδος αποτελούν τους πιο επιρρεπείς κλάδους σε διόρθωση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυξάνονται οι επισφάλειες, καθίστανται ”ανέφικτοι” οι στόχοι κερδοφορίας και τα γενικότερα έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές αυξάνονται.

Το δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος υφίσταται φυσικά και στον εγχώριο τομέα, πόσο μάλλον όταν το θέμα των επισφαλειών δεν έχει ποτέ αντιμετωπιστεί ορθολογικά, ήτοι δεν έχει ποτέ πραγματοποιηθεί λογιστική απαξίωση (write-down) των επισφαλειών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι απώλειες 2,36% που κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος ήρθαν περίπου ”φυσιολογικά”, ενώ ευτύχημα θα πρέπει να θεωρηθεί η απόφαση παύσης των πωλητών στον ΟΤΕ (-0,6%), αφού σε αντίθετη περίπτωση η τελική εικόνα σίγουρα θα έφερνε το Δείκτη να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

Το κλείσιμο βρήκε το Γενικό Δείκτη τιμών να καταγράφει απώλειες 1,73%, στις 1.853,98 μονάδες, εν μέσω εξαιρετικά υποτονικών συναλλαγών, αφού ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 63 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με μια εμφανή αποχή επενδυτών και κυρίως αγοραστών, άλλωστε η αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 1 προς 7 υπέρ των δεύτερων, παρά τις όποιες εξάρσεις (βλέπε Εβροφάρμα) σίγουρα δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητική και προπάντων, δεν προοιωνίζεται καμία δυνατότητα αντίδρασης πριν από το επίπεδο των 1.835 μονάδων.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Μοχλός, Πετζετάκις (κοινές), Alfa Alfa Συμμετοχές, ΕΣΧΑ, Chipita, Αλυσίδα (κοινές), Unibrain, PC Systems, Σέλμαν και Intrakom Κατασκευές.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Unibrain, PC Systems, Intrakom Κατασκευές, Σελόντα, ΕΧΑΕ, Λυμπέρης, Ακρίτας, Χατζηκρανιώτης, Ελγέκα και ΕΤΒΑ Leasing.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Ιnformatics (στα 4,94 ευρώ αυξημένη κατά 1,23%) και Κορδέλλου (στα 6 ευρώ καταγράφοντας απώλειες κατά 0,66%).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ (-31,87% έναντι της συνεδρίασης της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 4,63 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 3.100.000 τεμαχίων της Μοχλός στην τιμή των 0,80 ευρώ, ένα πακέτο 300 τεμαχίων της Πετζετάκις (κοινές) στην τιμή των 2,29 ευρώ και ένα πακέτο 150 τεμαχίων της ΕΡΓΑΣ στην τιμή των 0,62 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 12,68 ευρώ και ένα πακέτο 205.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 2,98 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε τέλος ένα πακέτο 1.068.725 τεμαχίων της Παρνασσός στην τιμή των 0,85 ευρώ και ένα πακέτο 50 τεμαχίων της Unibrain στην τιμή των 6,90 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v