Ρυθμιστής των τάσεων τα Παράγωγα

Οι τηλεπικοινωνίες οδηγούν τη σημερινή αντίδραση, καταγράφοντας κέρδη 1,42%, ενώ εξαιρετικά ικανοποιητική είναι και η ενίσχυση του τζίρου, απόρροια της επανατοποθέτησης κεφαλαίων. Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση δεν ενδείκνυται για εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς ρυθμιστής παραμένουν τα Παράγωγα.

Όταν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης έχουν πραγματοποιήσει -λόγω της επικείμενης λήξης και εκκαθάρισης των μηνιαίων και τριμηνιαίων ΣΜΕ επί των δεικτών, καθώς και των δικαιωμάτων προαίρεσης - ημερήσια ενδοσυνεδριακή διακύμανση της τάξης του 14% (βλέπε FTSE 100), είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μία ημέρα στρέβλωσης των τιμών, ακραίων διακυμάνσεων και γενικότερης αστάθειας.

Η τάση αυτή φυσικά δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη Σοφοκλέους, η οποία στο δικό της βαθμό, επηρεάζεται από τα ίδια φαινόμενα, με συνέπεια η ημερήσια διακύμανση του Δείκτη να ανέρχεται στο 1,84%.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αν και αντικειμενικά η τάση είναι ανοδική και κυρίως έχουμε να επισημάνουμε την επανατοποθέτηση ρευστότητας από μέρους εγχώριων επενδυτικών σχημάτων που προεξοφλούν την αντίδραση και κυρίως έχουν τοποθετηθεί στα χθεσινά χαμηλά του FTSE 20, προσδοκώντας σε αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών.

Παρά ταύτα δεν μπορεί να γίνει λόγος, για οτιδήποτε άλλο πέρα από μια αντίδραση σε κατάσταση υπερπώλησης τίτλων, η οποία αν μη τι άλλο, δεν προϊωνίζεται την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Οι τηλεπικοινωνίες, ως ο πλέον υπερπιεσμένος δείκτης είναι αυτές που οδηγούν τη σημερινή αντίδραση, καταγράφοντας κέρδη 1,42%, ενώ εξαιρετικά ικανοποιητική είναι και η ενίσχυση του τζίρου στα 45 εκατ. ευρώ, απόρροια της επανατοποθέτησης κεφαλαίων. Ο Γενικός Δείκτης είναι πιθανόν να μπορέσει να ανατμηθεί ακόμη 15 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα (1.875 μονάδες), ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τράπεζες, οι οποίες είναι επιρρεπείς σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η τάση στην ευρύτερη αγορά είναι ανοδική, με την Περιφέρεια να αυτονομείται εκ νέου, με συνέπεια η σχέση ανοδικών / πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2/1 υπέρ των πρώτων. Όσο πλησιάζουμε στις 16.00 μ.μ. οι διακυμάνσεις ενδέχεται να οξυνθούν λόγω της λήξης των ΣΜΕ στην αγορά Παραγώγων, ενώ παράλληλα, το trading αναμένεται να επικεντρωθεί στις εκτός FTSE 20 μετοχές, που δεν επηρεάζονται από τα τεκταινόμενα στο ΧΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v