Η Ευρώπη δεν μπορεί, γιατί να μπορεί το ΧΑΑ;

Αντίδραση δεν έχει υπάρξει και ούτε αναμένεται να υπάρξει κατά τη σημερινή ημέρα καθώς δεν υφίσταται ούτε μία θετική είδηση, τουλάχιστον στο διεθνή χώρο, που να επιτρέπει την προσδοκία μιας έστω περιορισμένου εύρους ανοδικής κίνησης στην εγχώρια αγορά.

Αντίδραση δεν έχει υπάρξει και ούτε αναμένεται να υπάρξει κατά τη σημερινή ημέρα καθώς δεν υφίσταται ούτε μία θετική είδηση, τουλάχιστον στο διεθνή χώρο, που να επιτρέπει την προσδοκία μιας έστω περιορισμένου εύρους ανοδικής κίνησης.

Είναι ενδεικτικό, ότι με εξαίρεση το δείκτη FTSE στο Λονδίνο, οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες πρωτοστατούντος του δείκτη DAX βρίσκονται αφενός σε ”χαμηλό” έτους, αφετέρου σε ”χαμηλό” πενταετίας καθώς δεν φαίνεται το διεθνές χρηματιστηριακό τοπίο να βελτιώνεται ούτε στο ελάχιστο. Παράλληλα, οι πιέσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται στον ασφαλιστικό και ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, κλάδοι που στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν αυξημένο ειδικό βάρος.

Προπάντων δεν μπορεί να αγνοηθεί το ότι η γενικότερη εταιρική κερδοφορία είναι φθίνουσα με συνέπεια οι τράπεζες να αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες επισφάλειες. Όσον αφορά στα επίπεδα του Γενικού Δείκτη στο ΧΑΑ, στα οποία επιχειρείται η ανεύρεση στήριξης, ουσιαστικά το επίπεδο των 1.890 μονάδων θα ήταν επιθυμητό να αποτελέσει σημείο αναφοράς, κάτι που προς το παρόν μοιάζει περισσότερο με ευχή παρά με ουσιαστική προσδοκία και συνεπώς μάλλον θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο ενδεχόμενο ο ΓΔ να κινηθεί βραχυπρόθεσμα προς το επίπεδο των 1.835 μονάδων.

Ο ΟΤΕ, αποτελεί και πάλι σήμερα το ”κλειδί”, μαζί φυσικά με τις τράπεζες, οι οποίες προς το κλείσιμο χθες δέχθηκαν πιέσεις και είναι εξαιρετικά πιθανό να πράξουν το ίδιο σήμερα από τη στιγμή που η τάση στην Ευρώπη τουλάχιστον είναι καθολική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v