Ο ΟΤΕ στέλνει τη Σοφοκλέους στο 1997 !

Από την ασιατική κρίση του 1997 είχε να δει τις 1.890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ, που ”έσπασε” καθοδικά και το όριο των 1.900 μονάδων, με τον ΟΤΕ να καταγράφει απώλειες 3,6% και τις ανοδικές μετοχές να ανέρχονται μόλις στις 7.

Στην ευρύτερη περιοχή των 1.890 μονάδων –επιβεβαιώνοντας την πρωινή εκτίμηση- κινείται ο Γενικός Δείκτης τιμών στο ΧΑΑ, εν μέσω αθρόων ρευστοποιήσεων στον ΟΤΕ, ο οποίος κινείται τα 11,5 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 3,6%, ενώ οι ανοδικές μετοχές ανέρχονται μόλις στις 7.

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο αφού είναι προφανές ότι η Σοφοκλέους επηρεάζεται και αυτή από το δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα με τους δείκτες DAX και CAC σε νέο ”χαμηλό” έτους αφού είναι προφανές ότι το μακροοικονομικό τοπίο και δη η εδραίωση της αντίληψης ότι δεν υπάρχει καμία ανάκαμψη, αντ’ αυτού οδεύουμε ολοταχώς προς μια νέα περίοδο ύφεσης, οδηγεί σε όξυνση της χρηματιστηριακής κρίσης ως φυσικό επακόλουθο.

Ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι οι τίτλοι που έχουν υψηλό χρέος καθώς και οι τράπεζες και οι ΑΕΕΧ, οι οποίες θα αποτυπώσουν στα αποτελέσματα χρήσης σημαντικές υποαξίες την ίδια στιγμή, που η ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας καθυστερεί παγκοσμίως.

Ενδεικτικό της επιβάρυνσης του διεθνούς αρνητικού κλίματος είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, αποφάσισε το πρωί να εξαγοράσει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου οι δεύτερες να μην ρευστοποιούν στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ παράλληλα, πωλούν αθρόα το γεν, προκειμένου να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις σε μια οικονομία, που ούσα σε κατάσταση αποπληθωρισμού συρρικνώνεται εδώ και 18 χρόνια.

Το ιαπωνικό ”μοντέλο”, είναι αυτό που φοβίζει αυτή τη στιγμή τους διεθνείς αναλυτές αφού πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος η αφομοίωση αυτής της τάσης στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

Όσον αφορά στην κίνηση στην ελληνική αγορά Παραγώγων, εξακολουθούν και υπάρχουν σημαντικές πωλήσεις στα futures των εισηγμένων τραπεζών, της Ιντρακόμ και του ΟΤΕ, ενώ ακόμη και με το discount στα χαμηλά της ημέρας, ο όγκος πωλήσεων στα ΣΜΕ επί του FTSE 20 είναι τριπλάσιος του όγκου αγοράς.

Θα πρέπει να περιμένουμε μια αναπήδηση περιορισμένου εύρους από τις 1.890 μονάδες γιατί σε αντίθετη περίπτωση το επόμενο σημείο στήριξης, άξιο αναφοράς, είναι στις 1.835 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v