Ο Χότζας και τα ... μετοχοδάνεια!

Τι σχέση έχει ο Χότζας με τα μετοχοδάνεια; Μα σοβαρά πιστεύετε ότι πρόκειται για ιστορίες που ανακαλύφθηκαν το 1999; Το παιγνίδι δανειστή και δανειζόμενου έρχεται από την ώρα που οι άνθρωποι πέρασαν στη νεολιθική εποχή και άρχισαν να κατοικούν σε οικισμούς. Περισσότερα, εντός!

Ο Χότζας και τα ... μετοχοδάνεια!
Ο Χότζας δανείστηκε ένα μεγάλο ποσό από τον γείτονά του και υποσχέθηκε ότι μετά από τρεις μήνες θα το επέστρεφε. Ο χρόνος κυλούσε, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν ευνοϊκά για το Χότζα και έναν μήνα πριν λήξει η διορία του δεν είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει ούτε γρόσι.

Την ημέρα εκείνη ο γείτονάς του τον συνάντησε στον δρόμο και αφού τον χαιρέτησε ευγενικά και τον ρώτησε για την υγεία του, του ”θύμισε” την υποχρέωση που είχε σε έναν μήνα. ”Μην ανησυχείς”, του απάντησε ο Χότζας. ”Τα λεφτά θα τα έχεις στα χέρια σου στην ώρα τους”.

Όσο περνούσαν οι ημέρες τόσο ο Χότζας έχανε τον ύπνο του, αφού βρισκότανε σε εμφανή αδυναμία να εκπληρώσει την υποχρέωσή του. Κι ο γείτονάς του τον ενοχλούσε όλο και πιο συχνά. Με τον ίδιο πάντα ευγενικό τρόπο του θύμιζε την καταληκτική ημερομηνία για την επιστροφή των χρημάτων.

Ο Χότζας είχε πολλά βράδια να κοιμηθεί. Την επόμενη ημέρα θα έπρεπε να επιστρέψει τα λεφτά, αλλά αυτός δεν ήταν σε θέση να κάνει κάτι γι αυτό. Στριφογυρνούσε στο κρεβάτι του, ώσπου κάποια στιγμή πετάχτηκε πάνω, άνοιξε το παράθυρο και φώναξε με δυνατή φωνή προς την μεριά του γείτονά του: ”Γείτονα! Τα λεφτά που σου έχω υποσχεθεί ότι θα σου επιστρέψω αύριο, δεν θα σου τα γυρίσω. Δεν τα έχω”...

Ύστερα, γύρισε στο κρεβάτι του με ένα αίσθημα ανακούφισης. ”Τι έκανες”, τον ρώτησε η γυναίκα του. Κι εκείνος απάντησε: ”Μέχρι τώρα δεν κοιμόμουνα εγώ. Από σήμερα δεν θα κοιμάται ο γείτονας”!

Η ιστορία αυτή μας έρχεται πάλι και πάλι στο μυαλό, από την ώρα που ο γενικός δείκτης υποχώρησε κάτω από το φράγμα των 2.000 μονάδων. Κι αναρωτιόμαστε πόσοι άραγε να είναι οι επιχειρηματίες εκείνοι που θα απευθυνθούν στις τράπεζες για να φωνάξουν: ”Κύριοι! Δεν τα έχω τα χρήματά σας. Τα έχασα κι εγώ στο Χρηματιστήριο. Αν θέλετε ελάτε και πάρτε την εταιρία μου, διοικήστε την, δουλέψτε την και αφήστε με ήσυχο”!

Στο κάτω- κάτω της γραφής ευθύνη δεν έχει μόνο αυτός που δανείζεται, αλλά κι εκείνος που δανείζει!

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v