Παρελθόν (προς το παρόν;) οι 2000 μονάδες

Ο ΟΤΕ δεν μπόρεσε τελικά να κρατήσει τα κέρδη του, κινούμενος οριακά πάνω των 12 ευρώ, ενώ την πτωτική κίνηση του Δείκτη οδηγούν επίσης οι Εθνική, Eurobank, Alpha και Panafon, αλλά και η περιφέρεια που φαίνεται να έχει αδρανοποιηθεί. Στα επίπεδα Μαρτίου 1998 ο FTSE 20, που διέσπασε προς τα κάτω τις 1.000 μονάδες.

Για κάθε έξι πτωτικές μετοχές υπάρχει μία ανοδική, και η σχέση αυτή θα πρέπει να θεωρείται αρκούντως ικανοποιητική αν εκτιμήσει κανείς ότι αυτή τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης δεν αναμένεται να αντιδράσει πριν από το επίπεδο των 1.920 μονάδων, καθώς όπως φαίνεται η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι 2.000 μονάδες αποτελούν παρελθόν –τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιο, ο ΟΤΕ δεν μπόρεσε να κρατήσει τα όποια κέρδη του και κινείται πλέον οριακά πάνω από το επίπεδο των 12 ευρώ, χωρίς να υπάρχει ούτε μία μετοχή στον FTSE 20 που να παρέχει τη στοιχειώδη αντιστάθμιση στην πτωτική κίνηση.

Αυτή τη στιγμή, ο ΓΔ προσπαθεί να ισορροπήσει στην ευρύτερη περιοχή των 1.940 μονάδων καταγράφοντας απώλειες 1,36% με τη συναλλακτική δραστηριότητα να ανέρχεται ήδη στα 40 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της υπερπροσφοράς τίτλων στο εύρος της αγοράς.

Εξαιρετικά δύσκολο, φαντάζει το ενδεχόμενο ο ΓΔ να μπορέσει να εξισορροπήσει πάνω από το επίπεδο των 1.955 μονάδων αφού είναι προφανές ότι με επίκεντρο τις τράπεζες (-1,45% ο κλαδικός δείκτης) η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν δύναται να αντιμετωπίσει επαρκώς τη φθίνουσα πορεία των κεφαλαιαγορών διεθνώς.

Στον αντίποδα, οποιαδήποτε σκέψη αυτονόμησης είναι προφανές ότι δεν ευσταθεί ως προοπτική από τη στιγμή που η διόρθωση είναι καθολική και επιπροσθέτως με τη συνεχιζόμενη αποχώρηση θεσμικών κεφαλαίων καθίσταται προφανές ότι ορίζοντας δεν υπάρχει.

Πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή του επενδυτικού κοινού στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η έντονη διόρθωση του ΧΑΑ, δημιουργεί ένα καθοδικό σπιράλ πιέσεων στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το φάσμα της υψηλότερης επισφάλειας υφιστάμενων χορηγήσεων και της αδυναμίας ανάκτησης κεφαλαίων που αφορούν σε μετοχοδάνεια.

Η κίνηση στην αγορά Παραγώγων, όπου ο δείκτης FTSE 20 διαπραγματεύεται πλέον σε τριψήφιο νούμερο και παρά ταύτα τυγχάνει αντικείμενο πώλησης, αν μη τι άλλο καταδεικνύει την επικρατούσα άποψη που κάνει λόγο για περαιτέρω διολίσθηση του Γενικού Δείκτη Τιμών, την ίδια στιγμή που το μόνο θετικό έναυσμα μπορεί να προέλθει από το εξωτερικό. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει οι προοπτικές αντίδρασης είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Εθνική, Eurobank, OTE, Alpha και Panafon οδηγούν την πτώση ενώ και η περιφέρεια πλέον αδυνατεί να κινηθεί υψηλότερα αφού τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα έχουν αδρανοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v