Ζητούμενο η υπέρβαση των 2.000 μονάδων

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι ασχολούμενοι με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ξεκινώντας την νέα εβδομάδα, έβλεπαν το Γενικό Δείκτη τιμών κάτω από το επίπεδο των 2.000 μονάδων. Αυτό που παραμένει ζητούμενο σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι ο Γενικός Δείκτης να μπορέσει να ξεπεράσει άμεσα το επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι ασχολούμενοι με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ξεκινώντας την νέα εβδομάδα, έβλεπαν το Γενικό Δείκτη τιμών κάτω από το επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, η πορεία της Σοφοκλέους, ήταν, είναι και φαντάζεται κανείς ότι θα παραμείνει εν πολλοίς ταυτόσημη με την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, χωρίς φυσικά να αγνοείται το γεγονός ότι στο ΧΑΑ, πλέον, τα επίπεδα ρευστότητας διαμορφώνονται σε άκρως απογοητευτικά επίπεδα, ενώ στο εξωτερικό η ενασχόληση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ασχέτως της πορείας των Δεικτών.

Παραδόξως, η ”θετική” εικόνα της Wall Street τη Παρασκευή και η ανάκτηση σημαντικών απωλειών στις Ευρωαγορές προς το κλείσιμο, θα αποτελέσει καθώς φαίνεται το έναυσμα σήμερα στο άνοιγμα της Σοφοκλέους. Πέραν του ότι πολλοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης φαντάζουν εξαιρετικά ”πιεσμένοι” τεχνικά, απόρροια του ότι είναι υπερπουλημένοι (oversold), θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι όσοι τοποθετήθηκαν ενδοσυνεδριακά προς το κλείσιμο της εβδομάδας το έκαναν με σκοπό την αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, την ίδια στιγμή που όσοι είχαν τη διάθεση φυγής με οποιοδήποτε κόστος, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, έχουν ήδη εκδηλώσει αυτή την επιθυμία επί του ταμπλό.

Αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι ο Γενικός Δείκτης να μπορέσει να ξεπεράσει άμεσα το επίπεδο των 2.000 μονάδων. Όχι τόσο επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη δημιουργία βάσης, αλλά περισσότερο καθώς η αγορά χρειάζεται ένα σημείο αναφοράς που τουλάχιστον, ψυχολογικά, να μην αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίπεδο του χρόνου.

Μεσοπρόθεσμα, η τάση παραμένει πτωτική. Όσες φορές και να έχει αμφισβητηθεί αυτή η άποψη, άλλες τόσες έχει αποδειχθεί σωστή, καθώς όποτε εκδηλώνονται ”μίνι-ράλι”, αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, με τη θετική έννοια του όρου, από όσους επιθυμούν την απεμπλοκή. Η λογική του ”πουλάω το ράλι” (sell in to the rally) υφίσταται διεθνώς, αφού οι αγορές βρίσκονται ακόμα σε bear market φάση, και θα παραμείνουν όσο το διεθνές μακροοικονομικό τοπίο και η γεωπολιτική αστάθεια αποτελούν καθημερινές παραμέτρους της οικονομικής ζωής.

Παράλληλα, πρέπει να κατανοηθεί ότι το trading, υπό την πιο απλή έννοια του όρου, αποτελεί τη κυρίαρχη μορφή ενασχόλησης με την αγορά, και η Σοφοκλέους δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στο κανόνα. Οι μεσοπρόθεσμες επενδύσεις, σε αυτή την αγορά, καθώς και τις διεθνείς, στέφονται από τη καταγραφή ζημιών εδώ και μια τριετία, τάση που δεν μεταβάλλεται. Οι εξάρσεις του Αυγούστου στις ΗΠΑ, δεν αποτέλεσαν τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια των εμπλεκομένων στις αγορές να αποκομίσουν κέρδη ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου, καθώς φαίνεται, χειμώνα.

Συνεπώς, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, εκτιμάται ότι και στη Σοφοκλέους θα έχουμε εξάρσεις, άνευ διάρκειας όμως και προπάντων με ένα Γενικό Δείκτη να καταγράφει διαρκώς χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v