Αρκεί να κρατήσουν οι 1955-1965 μονάδες

Μειώθηκαν κάπως, το τελευταίο ημίωρο, οι πωλήσεις, αλλά, όχι και οι πιέσεις στον ΟΤΕ, οδηγώντας τη μετοχή στα 12,2 ευρώ. Σημαντικός και ο αριθμός των συμβολαίων στη μετοχή στο ΧΠΑ, που για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση ”ανοίχτηκαν” όχι βεβαίως για λόγους αντιστάθμισης κινδύνου. Με νέα παρέμβαση της SSSB διατηρείται σε θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι συναλλαγές στα 42 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης εμπορευσιμότητας που εμφανίζει η μετοχή του ΟΤΕ, θα μπορούσαν να θεωρηθούν σχετικά λογικές. Δεν υποχωρούν δηλαδή με σημαντική προσφορά άλλες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς να υπάρχει κάποια προσωρινή έστω ανακωχή, μεταξύ πολιτών και θεσμικών.

Το πρόβλημα εξ ολοκλήρου επικεντρώνεται και αφορά στα μεγέθη του ΟΤΕ, τις έντονες πιέσεις που δέχεται η μετοχή εδώ και περίπου δύο μήνες, από τότε δηλαδή που η Pricewaterhouse ”υποτίμησε” τη συμμετοχή του στη RomTelecom.

Έκτοτε τα προβλήματα ανέκυπταν σταδιακά σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΟΤΕ International σε επενδύσεις του τόσο στην Αρμενία όσο και τη Σερβία. Κρατά, τα 10 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, χρειάζεται για ευνόητους λόγους προσοχή η ΔΕΗ αν και οι εγχώριοι θεσμικοί υποστηρίζουν πως από κάποια κερδοφόρα θέση τους πρέπει αυτή την περίοδο να αντλήσουν ρευστότητα.

Αφής συμφωνήθηκε να μην ”πειραχτεί” ο ΟΠΑΠ, το βάρος θα έπεφτε εκ των πραγμάτων στη ΔΕΗ. Με κέρδη περίπου 22% από την αρχή του χρόνου η μετοχή έχει χρονικά περιθώρια και να δώσει ρευστότητα τώρα, να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια και να επανατοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές οι θεσμικοί εν όψει της επόμενης μετοχοποίησης.

Όλα αυτά μπορεί να αποδώσουν στην αγορά αρκεί να ”κρατηθεί” το εύρος στήριξης (1955-1965) που διαμορφώθηκε μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση. Αναμφίβολα η τάση στην αγορά συναρτάται αυτές τις ημέρες τόσο με τις κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα όσο και με το τρίπτυχο ακριβό ευρώ, πετρέλαιο, Wall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v