Καταιγίδα στην ”έρημο” της αγοράς

Έρημη από... επενδυτές η Σοφοκλέους βρίσκεται στη δίνη της διεθνούς καταιγίδας στις αγορές. Η ”γραμμή Μαζινό” πέριξ των 2000 μονάδων διασπάστηκε οριακά από χθες και η συνέχεια προβλέπεται... δύσκολη.

Καταιγίδα στην ”έρημο” της αγοράς
Οι φθινοπωρινές καταιγίδες φαίνεται ότι εκδηλώνονται και στις αγορές ενόψει μιας πιθανής ”Καταγίδας της Ερήμου Νο ΙΙ” (μιας και οι αμερικανοί αρέσκονται... στα sequels).

Στο έλεος των σφοδρών... βροχοπτώσεων έδειξε χθες να παραδίδεται και η Σοφοκλέους αφού σχεδόν ένα χρόνο μετά την αμέσως προηγούμενη φορά, προσέγγισε ξανά το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1998 μονάδων για να κλείσει τελικά στις... 2004 μονάδες (για όσους πιστεύουν στους... οιωνούς αυτό ίσως κάτι να... σημαίνει).

Για να σοβαρευτούμε όμως, η Σοφοκλέους για μία ακόμη φορά μετράει τις αντοχές της. Κάθε φορά όμως φαίνεται να είναι και πιο δύσκολη από τις προηγούμενες...

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν θα κρατηθεί σήμερα σε περίπου ίδια επίπεδα η αγορά, ένα ερώτημα που αναμφίβολα θα απαντηθεί σε συνάρτηση και με την πορεία των ξένων αγορών (η βραδυνή συμπεριφορά της Wall δεν έδωσε καλά προμηνύματα).

Πάντως, οι απόψεις των τεχνικών αναλυτών μάλλον διχάζονται. Κάποιοι αισιόδοξοι αναμένουν έως και αντιστροφή της τάσης μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις, επικαλούμενοι τεχνικούς δείκτες.

Κάποιοι άλλοι επισημαίνουν την οριστική διάλυση των ελπίδων για διατήρηση του ”διπλού πάτου”, με πρόσθετο επιχείρημα τη σταδιακή μείωση των τζίρων στις ανοδικές αντιδράσεις που κατά περιόδους επιχειρεί η Σοφοκλέους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναγνωρίζουν πλέον άπαντες, η αγορά δεν διαθέτει κάποιο καταλύτη για να διαχωρίσει την πορεία της από τα διεθνή τεκταινόμενα (η κυβέρνηση άλλωστε έχει κάνει ό,τι μπορεί για να... μην δοθούν ουσιαστικά καλές ειδήσεις στην αγορά!!!)

Μια πραγματική έρημος (έρημη κι από την απουσία... επενδυτών) απαισιοδοξίας κατάντησε η Σοφοκλέους.

Κι έτσι τώρα που φτάσαμε και στη ”γραμμή Μαζινό” των 2000 μονάδων (μπορεί άραγε να αντέξει και για πόσο;) μας έμειναν οι εκκλήσεις-παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΜΕΧΑ κ. Βοϊλλή που απλά δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v