ΧΑΑ: Στον ΟΤΕ οι… ευθύνες

Γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι ότι ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ θα μπορούσε να ανοίξει τον ”ασκό του Αιόλου”. Καλώς ή κακώς έχουν γνώση οι φύλακες, καθώς στα ”χαμηλά” προστίθεται όλως συμπτωματικώς μία ακόμη αρνητική έκθεση έγκριτου ξένου οίκου…

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν ακολουθήσαμε την πρόσκαιρη αντίδραση των ξένων αγορών, μην μας πουν σήμερα, ότι θα συγχρονιστεί η Σοφοκλέους με την πτώση τους.

Μετοχή ”κλειδί”, όπως σταθερά είναι τις τελευταίες ημέρες παραμένει ο ΟΤΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την αγορά αλλά θα λέγαμε περισσότερο τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στον και γύρω από τον Οργανισμό.

Ενδεχόμενη υποχώρηση της τιμής, χαμηλότερα των 12,9 ευρώ, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις. Όχι μόνο για όσους έχουν συμμετάσχει στο μετατρέψιμο ομολογιακό του ΟΤΕ, αυτοί ούτως ή άλλως χαμένοι είναι από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής. Πρόβλημα ενδέχεται να έχουν τόσο ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενόψει μάλιστα ”κλεισίματος” στο τέλος του μήνα ”εννεαμήνου” όπου θα μπορούσαν να εμφανίσουν σημαντικές υποαξίες, όσο και επιμέρους υποστηρικτές του Οργανισμού με πρώτη και καλύτερη την ΔΕΚΑ και βεβαίως το Ταμείο του Οργανισμού που έχει τοποθετηθεί σε σαφώς ακριβότερες τιμές.

Προφανώς, τις συνέπειες τις γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα από εμάς, εναπόκειται κατά συνέπεια στο πως θα χειριστούν το θέμα, για να μην εκτεθούν ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, μια δεύτερη έκθεση ξένου οίκου, έρχεται να υποβαθμίσει προς ακόμη χαμηλότερη τιμή την αξία της μετοχής του ΟΤΕ.

Όποτε ακούγονται συντονισμένα πολλές εκθέσεις (είτε θετικές στην άνοδο, είτε αρνητικές στην πτώση) σηματοδοτείται αλλαγή πλεύσης κυρίως εκείνων των θεσμικών που συμπαρατάσσονται με τους ξένους οίκους και τους εγχώριους εντολοδόχους τους.

Μετοχές ”σηματωροί”, το δίδυμο Εθνικής, Alpha, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, για ευνόητους λόγους των Everest / Olympic Catering, αλλά και των… ΚΑΕ / Folli Follie. Το καλύτερο για σήμερα ενδεχόμενο θα ήταν ”κλείσιμο” του Δείκτη και πάλι υψηλότερα των 2.025 μονάδων με συναλλαγές που δεν θα παραπέμπουν σε προετοιμαζόμενο ”ξεφόρτωμα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v