ΧΑΑ: 2.000 και κάτι… ψιλά

Οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις προϊδεάζουν για αντίδραση ενός σημαντικού τμήματος της αγοράς. Δικαιωματικά, αφορά στα χιλιοταλαιπωρημένα blue chips, αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τους μικρότερους. Όμως ουσιαστικά το πρόβλημα δεν επιλύεται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα ή μήπως αυτή την περίοδο, που και οι πλέον αρμόδιοι παραδέχονται ανοιχτά το πρόβλημα, τίθενται οι βάσεις του καλύτερου. Ερώτημα διόλου θεωρητικό, καθώς μέχρι πρότινος αρκετοί μηρύκαζαν τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, την ανταγωνιστική μας οικονομία, το ΚΠΣ, τους Ολυμπιακούς και άλλα φληναφήματα.

Όλη αυτή την περίοδο, που ορισμένοι επέλεγαν την τακτική του… στρίβειν δια του στρουθοκαμηλισμού, θεσμικοί –εγχώριοι και ξένοι- ρευστοποιούσαν αφειδώς τις θέσεις τους σε blue chips. Στο παρασκήνιο, αυτό που τους απασχολεί φαίνεται ότι δεν είναι η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας, της ανάκαμψης του τουρισμού, της παροχής κινήτρων σε επιχειρήσεις, αλλά η διασφάλιση του ”διχίλιαρου”.

Δικαιολογημένη άλλωστε η ευαισθησία που δείχνουν, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους τραπεζίτες για μετοχοδάνεια, αδυναμία αποπληρωμής υποχρεώσεων, μη εξυπηρέτησης ενεχυριασμέων Μ/Κ, είναι αρκούντως ανησυχητικά. Άλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς ομολογούμε στις κατ’ ιδίαν μας συζητήσεις, πως αποτελεί ελληνική ευρεσιτεχνία, μετά μια τρίχρονη και ”αγριεμένη” πτώση – κρίση, να μην έχει ανοίξει ούτε ένα ”ρουθούνι”.

Έστω, αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες για στήριξη και αντίδραση της αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται και τεχνικά πιθανότατο. Αποφεύγει, έστω, για τρίτη φορά την πρόσκρουση σε επίπεδα κάτω των 2.000 ο Δείκτης – η αγορά, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος για τη συνέχεια. Μόνο που εάν το εκρηκτικό μείγμα ακριβού πετρελαίου – δολαρίου δεν αποθερμανθεί σύντομα, θα έχουμε ένα ακόμη –το τρίτο στη σειρά- αρνητικό τρίμηνο.

Προφανώς, η μετοχή της Βιοχάλκο, δεν ”σπάει” επειδή ο Όμιλος δεν είναι ισχυρός, αλλά γιατί αναδεικνύεται μέσω των αποτελεσμάτων και αυτής της επιχείρησης η ουσία του προβλήματος. Δυστυχώς αρχίζει να αφορά και το παραδοσιακό κομμάτι της οικονομίας μας, τους ρυθμούς ανάπτυξης του οποίους μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένους και απαράβατους.

Καθαρά βραχυπρόθεσμα, το ενδεχόμενο αντίδρασης –τεχνικά- του Δείκτη, προς τις 2.120 μονάδες θεωρείται πιθανότατο, καθώς από τις 1.035 μονάδες του FTSE 20, είναι εφικτή μια κίνηση προς τις 1.085 μονάδες.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν των Εθνικής – Alpha, ο τίτλος του ΟΤΕ, η κόπωση του οποίου δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη θυγατρική του, της Coca Cola και βεβαίως της Ιντρακόμ. Όποια στάση και εάν επιδείξουν τα ”επενδυτικά σχήματα”, θα είναι απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη.

ΣΗΜ: Σωστά αναφέρει σήμερα ο Νίκος Κωτσικόπουλος (Καιροσκόπος), πως ”από το 1999 μέχρι και σήμερα, όταν ένα σημείο δοκιμάζεται για τρίτη φορά, σπάει”. Αρκετά ενδιαφέρουσα και χρηστική λόγω της ώρας της και του… Θάνου Σταυρόπουλου η εκπομπή money Polis. Σηδιροκέφαλα τα παιδιά στην ομολογουμένως δύσκολη προσπάθειά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v