Στο… αγκίστρι το ΧΑΑ

Νευρικοί, επιφυλακτικοί οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αστάθμητο παράγοντα, αυτόν των εξελίξεων γύρω από το Ιράκ. Με ελαφρύ discount o FTSE 20 ”ψαλιδίζει” τις όποιες προσδοκίες στα ”μεσαιομικρά” χαρτιά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είναι στραβό το… κλήμα, πυκνώνουν και οι κινήσεις στο Ιράκ, διαμορφώνεται ένα ακόμα πιο ρευστό –βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- περιβάλλον ευρύτερα στις αγορές.

Επιφυλακτικότητα, που παραήταν έκδηλη και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς οι ”παίκτες” παρακολουθούν τιμές μετοχών, πετρελαίου, ομολόγων και χρυσού. Οι πρώτες ενδείξεις δεν μας επιτρέπουν να παραμείνουμε επί μακρόν αισιόδοξοι, μας περιορίζουν θα λέγαμε σε ακόμη πιο βραχυπρόθεσμες και αυξημένης επικινδυνότητας κινήσεις.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πλέον, ότι τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, πληθωρισμού, παραγωγικότητας, μας καθιστά ακόμα πιο επιφυλακτικούς αφού σε δραματικότερο μήκος κύματος είχαν προηγηθεί οι προειδοποιητικές βολές του ΣΕΒ. Όλα αυτά επικεντρώνονται στο τμήμα εκείνο της αγοράς, της οικονομίας μας και όχι μόνο του χρηματιστηρίου, που αν και παραδοσιακός στυλοβάτης εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, προέχει βεβαίως, η ”κόντρα” που θα δοθεί και αυτή την εβδομάδα μεταξύ Εθνικής – Eurobank, των οποίων η ψαλίδα της κεφαλαιοποίησης έχει περιοριστεί στα 60 εκατ. ευρώ. Βραχυπρόθεσμα η τάση του FTSE 20, θα καθοριστεί από τη συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ, που προκλητικά φλερτάρει με τα προηγούμενά του χαμηλά, της Εθνικής –της στήριξης δηλαδή των 18 ευρώ- αλλά και ορισμένων ακόμη που συνήθως διαμορφώνουν τάση.

Χωρίς ειδήσεις και αυτή η εβδομάδα, θα περιορίσει τις όποιες κινήσεις είτε σε μετοχές υγιών εταιριών, που έχουν υποχωρήσει σημαντικά, είτε σε ”περιφερειακούς” τίτλους, όπου πραγματοποιείται καθημερινά το σχεδόν μισό του τζίρου της αγοράς.

Αποτελεί προσωπική εκτίμηση πως τα προβλήματα για τον ΟΤΕ δεν έχουν ξεπεραστεί, αργά αλλά σταθερά θα επηρεάζουν τη θυγατρική, ενώ για τις Chipita, 3E, υπάρχει η αίσθηση, πως κάπου εδώ τελειώνουν τα χειρότερα. Άλλωστε, για τις δύο τελευταίες οι ενστάσεις – επιφυλάξεις, είχαν καταγραφεί πολύ πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, επισημαίνοντας εκ νέου σχετικά πρόσφατα, οι υποχρεώσεις της 3E.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο, πως δύο μετοχές ξενοδοχειακών επιχειρήσεων βρίσκονται πολύ κοντά στην καταγραφή νέου ”υψηλού” 52 εβδομάδων, την περίοδο που οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανακατασκευάζονται πλήρως. Προφανώς, οι εξελίξεις στον κλάδο θα είναι ταχύτατες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v