”Αδύναμος κρίκος” ο FT 20 για την αγορά

Οι υψηλές πιέσεις στον ΟΤΕ (-3%), στις τράπεζες (-1,12%) και τα χαμηλά 52 εβδομάδων για Intracom (6,98 ευρώ) και ΙΝΚΑΤ (2,19 ευρώ), σηματοδότησαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, όπου ο FT 20 (-1,42%) αναδεικνύεται σε ”αδύναμο κρίκο” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα, όπως όλα δείχνουν, θα ”αναζητήσει” στήριξη η αγορά, ειδικότερα ο FTSΕ 20 που έχει αναδειχθεί σε αδύναμο κρίκο της Σοφοκλέους.

Εξέλιξη που σπεύδουν να προεξοφλήσουν όχι μόνο όσοι έλαβαν θέσεις πώλησης, γύρω στις 11:30, στις 1069 μονάδες, αλλά κυρίως εκείνοι που μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στο ΧΑΑ θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο για αύριο αυτό της περαιτέρω υποχώρησης.

Ο Δείκτης ”στάθηκε” στις 2063,88 μονάδες (-1,10%), με μόλις δύο κλάδους να αντιδρούν. Ο δείκτης ”Ψυχαγωγίας” και ”Αξιοποίησης Ακινήτων” αντέδρασαν με 0,15% και 0,51% αντίστοιχα.

Αντίθετα ο 20άρης με απώλειες 1,42%, τα Τρόφιμα στο –2,30%, τις Τηλεπικοινωνίες στο –1,70%, τις Βιομηχανίες στο -1,17% και τις Τράπεζες στο –1,12%, μάλλον προσφέρει... βούτυρο στο ψωμί των υποτιμητών.

Είναι άλλωστε η δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα που οι short θέσεις εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη μεταφέροντας το παιχνίδι και πάλι στα παράγωγα.

Από τις μετοχές, μόλις 34 κινήθηκαν ανοδικά, 279 με πτώση και 36 παρέμειναν αμετάβλητες. Από τον προβληματικό 20άρη θα πρέπει να σταθούμε στην ολοκλήρωση των πωλήσεων στη μετοχή της 3E, την αντίδραση της Vodafone, το νέο ”χαμηλό” της Βιοχάλκο, την ”ελεύθερη πτώση” της Intracom, το –1,65% της Alpha Πίστεως.

Προβληματικό πλέον και το διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ, σε επίπεδα χαμηλότερα των 14 ευρώ, ”πληρώνει τα σπασμένα” των κινήσεων στο εξωτερικό.

Τι κράτησε την αγορά όρθια σήμερα; Πέραν των 3-4 ενεργών επενδυτικών σχημάτων, αυτών που συνήθως αβίαστα λοιδορούσαν παλαιότερα οι μεγαλοσχήμονες και υψηλόβαθμα στελέχη, κεντρικοί τραπεζίτες και λοιποί.

Δυστυχώς για αυτούς, και την αγορά μας αν θέλετε, την παράσταση από την αρχή του χρόνου κλέβουν για τον πολύ τον κόσμο όσοι είναι πίσω από την αντίδραση της κάθε…Informatics, της Sexform, Medicom, και λοιπών περιφερειακών δυνάμεων.

Όλες οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι πάντως συνηγορούν στο ότι η αγορά επιχειρεί ή την επιβεβαίωση του προηγούμενου χαμηλού ή την βιαιότερη καταγραφή ενός επόμενου.

Σε αυτό συνηγορούν τόσο η κατά 47% αύξηση του τζίρου στα 5ετή ομόλογα τον Αύγουστο όσο και οι νέοι κωδικοί, οι συναλλαγές που πληθαίνουν στα παράγωγα.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Chipita, ΕΣΧΑ, Ιντρακόμ, ΓΕΚ, Πουλιάδης, Νηρεύς, Τασόγλου, Τράπεζα Κύπρου, Φοίνιξ και Ιντρακόμ Κατασκευές.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Τράπεζα Κύπρου, Ιντρακόμ Κατασκευές, Ελγέκα και Ξιφίας (κοινές).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων και ιστορικά ταυτόχρονα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή Σύμβουλοι Υψηλής Τεχνολογίας, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως 7%, στα 7,7 ευρώ.

Η αξία του συνολικού τζίρου ανήλθε στα 83 εκατ. ευρώ (9,21% συγκριτικά με την συνεδρίαση της Τετάρτης) εκ των οποίων τα 9,15 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα (300.000, 300.000, 200.000 τεμαχίων αντίστοιχα) της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην τιμή των 6,20 ευρώ έκαστο.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 797.400 τεμαχίων του Άκτορα στην τιμή των 5,26 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v