Ρευστοποιήσεις θέσεων από θεσμικούς

Οι πιέσεις στα ”βαριά χαρτιά” που προήλθαν κυρίως από ρευστοποιήσεις θέσεων θεσμικών επενδυτών σε παραγωγικού χαρακτήρα τίτλους χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Εθνική (-1,81%), Intracom (-4,71%), ΔΕΗ (-1,07) κατατάσσονται στους άμεσα πληγέντες, ενώ αρκετές μετοχές κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά έναντι 87 που έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Δείτε τα αρχεία με τις αναλύσεις των Φάσμα και Merit ΑΧΕΠΕΥ για τα εξάμηνα των εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αποκλειστικά υπεύθυνοι της σημερινής νέας ”βύθισης”, της αγοράς, θεωρούνται και είναι τα ”βαριά χαρτιά”. Ο Δείκτης υποχωρώντας κατά 0,84% έκλεισε στις 2086,9 μονάδες, παρασύροντας στο τέλος και όσους από την ”μεσαία” κεφαλαιοποίηση επιχειρούσαν μια... έξοδο με στόχο την αυτονόμηση.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν 2-3 θεσμικοί που έκαναν λόγο για ”θέμα εννεαμήνου”, αποκτά διττή σημασία. Με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου, φαίνεται ότι και για τις υγιέστερες των παραδοσιακά ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, προκύπτουν πλέον ορισμένα πρώτα προβλήματα.

Αυτά προεξοφλούνται, έναντι του εννεαμήνου, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις ορισμένους εγχώριους θεσμικούς. Το ζητούμενο είναι εάν θα ακολουθήσουν και άλλοι συνάδερφοί τους. Ρευστοποίηση θέσεων, που ως συνέπεια έχει την τεχνική πλέον αμφισβήτηση μετοχών, οι οποίες μέχρι πρότινος έμειναν στο απυρόβλητο.

Προσωπική εκτίμηση, ότι η περίπτωση της Chipita είναι ενδεικτική αλλά κυρίως χαρακτηριστική του προβλήματος. Από τους επιμέρους δείκτες με κέρδη έκλεισαν ο Επενδύσεων, Ψυχαγωγίας, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες του Τραπεζικού, Τσιμέντων, Τροφίμων, Βιομηχανικών.

Διαπιστώνουμε δηλαδή, ότι το πρόβλημα που είχαν στο πρώτο εξάμηνο κυρίως οι τράπεζες, έχει μετακυληθεί προς το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας μας, την παραγωγή, την βιομηχανία.

Οι πρόσφατες βολές-φωνές προειδοποίησης του ΣΕΒ είναι σίγουρο ότι αναδεικνύουν μέρος μόνο του προβλήματος. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο μέρος του... παγόβουνου δεν μας έχει φανερωθεί ακόμη στη συνολικότερή του έκταση.

Περί τις 89 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, στην κορυφή η Hi-Tech, έκανε το καλύτερο δυνατό ντεμπούτο με 45,5%, αλλά και η Olympic Catering, Axxon, Ζήνων, και λοιπές μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Από τις μετοχές του FTS20, που αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα, επιβεβαιώνεται, διαγραμματικά το πρόβλημα στη μετοχή της Intracom, θα χρειαστεί η αυριανή συνεδρίαση για να επιβεβαιωθούν ή όχι επιφυλάξεις για την 3E, ενώ φαίνεται ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση της ΔΕΗ, λόγω της σχεδιαζόμενης μετοχοποίησης, του 10-15%.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή συνεδρίαση 5-6 μετοχές εταιριών του εν λόγω δείκτη κατέγραψαν νέο, συνεχόμενο, χαμηλό έτους.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Chipita, Ράδιο Κορασίδης, Τασόγλου, ΕΣΧΑ, Ελληνικά Καλώδια, Τράπεζα Κύπρου, Πετζετάκις (κοινές), Αλουμίνιο Ελλάδος, Αγροτική Ασφαλιστική.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Τράπεζα Κύπρου, Αγροτική Ασφαλιστική, ΕΛΓΕΚΑ, Ακρίτας και Αγροτική Ζωής.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Λάμψα και Χάλυψ Δομικά.

Σε ιστορικά υψηλά (+ 38,46% στα 8,28 ευρώ) ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή Σύμβουλοι Υψηλής Τεχνολογίας την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των τίτλων.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 76 εκατ. ευρώ (10,14% συγκριτικά με τη χθεσινή συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,27 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.300.000 τεμαχίων της Ασπίς Πρόνοια στην τιμή των 1,71 ευρώ και ένα πακέτο 180.000 τεμαχίων της Τράπεζας Πειραιώς στην τιμή των 6,8 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (100.000, 75.000 τεμαχίων έκαστο) του ΟΠΑΠ στην τιμή των 10,44 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 162 τεμαχίων της Coca Cola στην τιμή των 16,59 ευρώ και ένα πακέτο 10 τεμαχίων της Κωτσόβολος στην τιμή των 3,6 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v