ΧΑΑ: Τι σας θυμίζει η 3η του Σεπτέμβρη;

Ακόμη και σε έντονα πτωτικές περιόδους, όπως αυτή λόγου χάριν, καταγράφονται καθαρά τεχνικές και για λόγους αυτοσυντήρησης, αντιδράσεις δεικτών και επιμέρους μετοχών. Μέχρι στιγμής η αγορά, παρά το ότι δεν συνέχισε την αντίδρασή της προς τις 2.400 μονάδες, σε αυτή τη φάση, εξακολουθεί να κινείται τεχνικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ακόμη και σε έντονα πτωτικές περιόδους, όπως αυτή λόγου χάριν, καταγράφονται καθαρά τεχνικές και για λόγους αυτοσυντήρησης, αντιδράσεις δεικτών και επιμέρους μετοχών.

Είναι άλλωστε, ένας από τους λίγους κοινά αποδεκτούς τρόπους –διεθνώς- να εναλλάσσονται θέσεις, κυρίως στην αγορά των Παραγώγων και να επισπεύδεται η αναδιάρθρωση μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Θεωρητικά, οι δύο ”στηρίξεις” του Δείκτη, έχουν διαμορφωθεί στις 2.050 και 2.025 μονάδες με τη δεύτερη να έχει τα χαρακτηριστικά σημείου εκκίνησης της τελευταίας αντίδρασης προς τις 2.220 μονάδες.

Μέχρι στιγμής η αγορά, παρά το ότι δεν συνέχισε την αντίδρασή της προς τις 2.400 μονάδες, σε αυτή τη φάση, εξακολουθεί να κινείται τεχνικά. Μια καταμέτρηση των ”ανοιχτών θέσεων πώλησης” τόσο σε Συμβόλαια του FTSE 20 όσο και επί συγκεκριμένων μετοχών, δικαιώνει αυτούς που ποντάριζαν στην ”κάλυψη” του ”κενού” των 2.093 μονάδων.

Το τι έγινε ειδικά στην περίπτωση της 3E, τείνουν να πεισθούν συγκεκριμένοι παράγοντες της αγοράς, ότι οφείλεται σε ”κλείσιμο θέσης λόγω εννεαμήνου” θεσμικού διαχειριστή. Η μετοχή της Πίστεως, συγκρίνοντας τις συναλλαγές της τελευταίας αντίδρασης από τα 12,5 ευρώ και την προσφορά από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, βεβαιώνεται ότι ακόμη αρκετοί βγάζουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Αυτό ίσως οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα την τιμή της μετοχής σήμερα – αύριο.

”Κλειδί” πάντως για την βραχυπρόθεσμη τάση, που χρωστά μια καθαρά τεχνική και μόνο αντίδραση προς τις 2.150 θα είναι σήμερα η συμπεριφορά κυρίως του ΟΤΕ και δευτερευόντως των Εθνικής, Alpha. Ζητείται βέβαια και η νέα, χαμηλότερη, στήριξη για τη μετοχή της Ιντρακόμ, ενώ κρατάμε ως θετική ένδειξη την χθεσινή αντίδραση των Ιντρακάτ, Intralot.

Αυτό όμως που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους, είναι η εμφανής προσπάθεια των κάθε λογής ενεργών επενδυτικών σχημάτων να κινηθούν –στο μέτρο του δυνατού- σχετικά πιο αυτόνομα από τις μετοχές του FTSE 20. Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συντηρηθεί ένα ”παιχνίδι” στα μεσαία χαρτιά αυτές τις ημέρες, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά συνολικότερα τον FTSE 20, αλλά εκ περιτροπής επιμέρους μετοχές.

ΣΗΜ: Στον σημερινό κόσμο Των Νέων (σ. 60) αξίζουν μιας δεύτερης ματιάς οι ”Δρόμοι” του Ρούσσου Βρανά και οι ”Διαστάσεις” του Μιχάλη Μητσιού.

Εάν καταλάβαμε καλά ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, την ημέρα του… μποϊκοτάζ μας λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να μπει κάποιο ιδιαίτερο φρένο. Σωστά, να υπάρχει προίκα να προχωρούν οι μετοχοποιήσεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v