Το απότομο sell-off των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί ένδειξη πως ο πιστωτικός κύκλος «γυρίζει».
Αυτή η στροφή ίσως να βρίσκονταν στα «σκαριά» εδώ και πολύ καιρό, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών των τελευταίων πέντε ετών. Τώρα, καθώς εξαπλώνονται οι ενδείξεις αποδυνάμωσης, ιδιαίτερα στους καταναλωτές, οι απώλειες από δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν ταχύτερα.
Αυτό είναι κακό νέο για τις τράπεζες και τους μετόχους τους. Αλλά θα μπορούσε να είναι η «γραμμή ζωής» που περιμένουν οι χειμαζόμενες εταιρείες είσπραξης χρέους (servicers) της Ευρώπης.
Η ιταλική doValue αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 80% από την αρχή του 2020 και δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων την Πέμπτη. Οι πιο ισχνές εισπράξεις χρεών το πρώτο εξάμηνο του έτους οδήγησαν σε υποβάθμιση των προβλέψεων για το σύνολο του έτους.
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για την σουηδική Intrum. Η εταιρεία τσακώνεται με τους μετόχους για να μειώσει τα χρέη που ανέλαβε η ίδια προκειμένου να αγοράσει «κόκκινα» δάνεια.
Η έλλειψη νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που να προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο επίσης δεν έχει βοηθήσει. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως αυτή η ροή θα ξεκινήσει και πάλι.
Η συλλογή χρεών έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω των ζητημάτων που «πνίγουν» τους καταναλωτές –τον πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Στη doValue μειώθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο με τον ρυθμό είσπραξης να μειώνεται στο 4,2% από 4,4%. Στην Intrum οι εισπράξεις ήταν 4% χαμηλότερες στο ίδιο διάστημα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αρχίσει να αυξάνονται στις τράπεζες φέτος. Η πρόσφατη πτώση 10% στις τραπεζικές μετοχές αντανακλά εν μέρει μια άνοδο 0,1 ποσοστιαίας μονάδας στις αναμενόμενες προβλέψεις, σύμφωνα με την JPMorgan. Αυτό θα οδηγούσε το κόστος κινδύνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο έτος σε επίπεδα που αντιστοιχούν στους ιστορικούς μέσους όρους.
Ωστόσο, θα ήταν τροφή για τις εταιρείες είσπραξης οφειλών, που «διψούν» για ανάπτυξη. Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δοκίμαζε την αποτελεσματικότητα των σχεδίων της Intrum για ανάπτυξη με λίγα κεφάλαια, σημειώνει ο Γιόχαν Έκμπλομ της UBS. Ιστορικά, η εταιρεία αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τον δικό της ισολογισμό. Το νέο μοντέλο, όπου θα μοιράζεται την αγορά νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων με την αμερικανική Cerberus, θα μπορούσε να δημιουργήσει ταχύτερη ανάπτυξη από αυτή της doValue, η οποία βασίζεται στην απόκτηση εντολών διαχείρισης από τους ιδιοκτήτες.
Η Intrum, ωστόσο, πρέπει πρώτα να περάσει από αναδιάρθρωση, στην οποία αντιτίθενται ορισμένοι από τους βραχυχρόνιους ομολογιούχους της. Οι «βομβαρδισμένες» μετοχές της έχουν καταγράψει άνοδο 30% από την αρχή του Ιουλίου εν μέσω ελπίδων για επίλυση του ζητήματος.
Εν τω μεταξύ, η τιμή της μετοχής της doValue παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2017. Μια απαισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε να σημάνει πιο ρόδινους καιρούς και για τις δυο εταιρείες είσπραξης οφειλών.
© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation