Τη δίνη του DAX προσπαθεί να αποφύγει το ΧΑΑ

Το πρόσκαιρο ”γύρισμα” του ΟΤΕ σε θετικό πρόσημο επέδρασε στην αγορά, η οποία επιχειρεί να αποφύγει τα χειρότερα, που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Φρανκφούρτη. Ελάχιστη η προσφορά που κρατά τη μετοχή της Εθνικής στα 18,5 ευρώ, αλλά και στην Alpha στα 14,2 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Γύρισε” θετικός ο ΟΤΕ, με μόλις 97.000 τεμάχια συναλλαγές την πρώτη ώρα, αντέδρασαν δείκτες και αγορά. Αστεία, θα χαρακτηρίζαμε την προσφορά που κρατά τη μετοχή της Εθνικής στα 18,5 ευρώ, μόλις 9.900 τεμάχια, ή της Alpha στα 14,2 ευρώ.

Ανάλογα χαμηλή προσφορά ”βγαίνει” μέχρι στιγμής στην Cosmote, σαφώς πιο πιεστική είναι στην περίπτωση της Vodafone (στα 4,86 ευρώ), ενώ επιτέλους αντιδρά από τα 7,5 ευρώ η Ιντρακόμ. Οριακά στο... χείλος του γκρεμού ο FTSE 20, την περιοχή δηλαδή των 1.065 μονάδων, επιχειρείται να κρατηθεί –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- με κάθε κόστος υψηλότερα.

Βέβαια η Γερμανία υποχωρεί κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ολοταχώς προς την καταγραφή νέου χαμηλού, τη στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις για ακριβότερο πετρέλαιο το Σεπτέμβριο. Ο ΜΚ 40 και σήμερα, σαφώς πιο ανθεκτικός, όπως και τα χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης χαρτιά, παρουσιάζουν μεμονωμένες αντιδράσεις.

Προς τα 10 ευρώ η τιμή της Medicon, στα 9,3 της Rainbow, ”ξανακινούνται” τα ξενοδοχεία, Πλαστικά Κρήτης, Datamedia και Κορδέλου επιμένουν ”κόντρα” στο ρεύμα. Μεταξύ των θετικών ενδείξεων της συνεδρίασης το συν στη μετοχή του ΔΟΛ, της Ολυμπιακής Τεχνικής, του Βάρδα, της Κλωνατέξ, η θετική πορεία της Λάμψα, αλλά και του ΟΠΑΠ.

Αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται είναι πως αν και το διεθνές περιβάλλον δεν διευκολύνει, στη Σοφοκλέους ορισμένοι είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το… χαρτοφυλάκιό τους. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί αργά σήμερα το απόγευμα, η επόμενη κίνηση του Dow Jones στη Ν. Υόρκη. Το γεγονός ότι για τον εν λόγω δείκτη έχουν διαμορφωθεί δύο ”κενά” σε διαμετρικά αντίθετες περιοχές αποτελεί το επόμενο στοίχημα των ξένων επενδυτών.

Αντίδραση και πρόσκαιρη έστω υπέρβαση των 9.000, με επιστροφή στη συνέχεια προς τα χαμηλά των 8.000, ή επιτάχυνση της πτωτικής διαδικασίας.

Ας μην μας διαφεύγει, πως η μεν Γερμανία βρίσκεται στην κορύφωση της προεκλογικής της περιόδου, στις δε ΗΠΑ η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο τάσεων στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι πολέμιοι και υπέρμαχοι της επίθεσης στο Ιράκ παίζουν εκτός από την πολιτική τους καριέρα, και τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια της κάθε Halliburton...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v