ΧΑΑ: Ο βοσκός, ο λύκος και μερικοί… σάκοι άμμου

Για έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού των φορολογικών ελαφρύνσεων καταγγέλλεται από ομογάλακτούς του ο ΥΠΕΘΟ. Την αγορά για μία ακόμη φορά την άφησαν απ’ έξω, τη στιγμή που με την γνωστή παροιμία του… βοσκού και του λύκου, προσπαθούν να καλλωπίσουν τη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καθαρά τεχνική και μόνο η χθεσινή αντίδραση είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μια τεχνική αντίδραση – εκτόνωσης προτού δοκιμαστούν οι επόμενες στηρίξεις. Με βάση τη μεθόδευση της προσπάθειας αναστροφής του κλίματος χθες μετά τις 14.30 ενισχύεται η εκτίμηση εκείνων που ”πίσω” από το +0,24% βλέπουν μια άτυπη στήριξη στο φορολογικό πακέτο, την ΔΕΘ, και ενδεχομένως μιας ευκαιρίας κλεισίματος κάποιων θέσεων.

Ούτως ή άλλως θα ήταν παράλογο να ζητηθούν περισσότερα από τη Σοφοκλέους, τη στιγμή που στις διεθνείς αγορές παίζονται ευρύτερα γεωπολιτικά – οικονομικά παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά βέβαια, παρά το ότι θεωρούμε αναπόφευκτο έναν επόμενο γύρο αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό κλάδο, επιφυλασσόμαστε για τη χρησιμότητα (και το βαθμό αξιοπιστίας) της γνωστής φήμης περί άμεσης συνεργασίας Alpha με την Εθνική.

Παραπέμπει λίγο στο γνωστό… παραμύθι του ”βοσκού και του λύκου” και γι’ αυτό κάθε φορά η επίκληση της εν λόγω φήμης έχει όλο και μικρότερα αποτελέσματα. Η ουσία μεσομακροπρόθεσμα, που αφορά στις επιχειρήσεις, είναι πως η ρηξικέλευθη φορολογική μεταρρύθμιση, που είχε εξαγγελθεί με την ευκαιρία της ανάληψης του υπουργείου Οικονομίας από τον Ν. Χριστοδουλάκη, είχε στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Ψήγματα όμως προς αυτή την κατεύθυνση εντοπίστηκαν στη χθεσινή πανηγυρική παρουσίαση του πακέτου. Ορισμένοι, και δικαιολογημένα, χαρακτηρίζουν ψηφοθηρικό το πακέτο και ελάχιστα αναπτυξιακό.

Στα καθ’ ημάς, η χθεσινή αντίδραση μπορεί να συνεχιστεί προς τις 2.120 με επόμενο στόχο τις 2.150 μονάδες, κίνηση που θα διευκόλυνε και τους λίγους εκείνους που από προχθές είχαν αγοράσει Συμβόλαια του FTSE 20 από τις 1.065 μονάδες.

Μπορούμε να περιμένουμε όμως κάτι περισσότερο για τη συνέχεια, για όσο κερδίζει έδαφος το ευρώ, οι φιλοπόλεμες κραυγές της πτέρυγας Τσένι και των συμβουλατόρων Brοwn & Roοt; Από τη συμπεριφορά ορισμένων επενδυτικών σχημάτων θα μπορούσαμε να απαντήσουμε, υπό προϋποθέσεις, θετικά. Εάν συντηρηθεί ο FTSE 20 δεν υπάρχει λόγος να μην επανέλθει και παραμείνει στο προσκήνιο η περιφέρεια.

Το έχουμε ξαναδεί άλλωστε το έργο άλλες δύο φορές, εφέτος. Από τη μετακύλιση ρευστότητας – κερδών για παράδειγμα, από τη Medicon στη Rainbow, φαίνεται ότι οι ”επενδυτικές ομάδες” επιδιώκουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους αυτές τις ημέρες. Όλες οι μετοχές πλην Κλωνατέξ, στηρίχθηκαν χθες, από το γνωστό ”σχήμα”, η αύξηση της εμπορευσιμότητας σε επιμέρους μετοχές προϊδεάζει για τη συνέχεια, αυξημένα τα πακέτα σε Μπαλάφα και Θεμελιοδομή, με ορισμένες μετοχές να αναδεικνύονται σε σταθερές του πρώτου εξαμήνου.

Αναφερόμαστε βεβαίως στην άτυπη ομάδα μετοχών που συγκροτείται σιγά σιγά, από τις Hyatt/Λάμψα, Ιονική Ξενοδοχειακή, Μαϊλλη, Νotos, Νίκας, Betanet, Βάρδα και άλλων σταθερών τίτλων. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα καθοριστεί από τις πρώτες κιόλας εντολές που θα δοθούν στη μετοχή της Alpha, με τους πωλητές να τοποθετούνται στα 14,48 ευρώ και τους αγοραστές στα 14,56 ευρώ.

Στα 18,80 δίνεται η πρώτη εντολή πώλησης για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ περιέργως λίγο υψηλότερα εμφανίζεται στα 19 ευρώ αγοραστής. Στον ΟΤΕ η προσφορά εκδηλώνεται στα 14,10 με τη ζήτηση στα 13,98 ευρώ. Προσβλέπουμε, κατά συνέπεια, σήμερα σε διακύμανση του FTSE 20 μεταξύ 1.070 –1.080 μονάδων, του δε Γενικού μεταξύ 2.085 – 2.120 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v