Ο Κηφισός και η Σοφοκλέους

Τι σχέση έχουν ο Κηφισός και τα... ρεύματά του με την ”βαλτωμένη” Σοφοκλέους; Πώς συνδέονται με τα χθεσινά σούπερ-μακροβούτια όλων των ξένων αγορών; Μήπως η πορεία προς την ευρύτερη περιοχή των 2.030-2.000 μονάδων είναι ήδη σε εξέλιξη; Μήπως παίρνει φράγματα με... σακιά και το χρηματιστήριο;

Ο Κηφισός και η Σοφοκλέους
Απώλειες της τάξεως των 355 μονάδων χθες στο DOW, με βουτιά κατά περισσότερο από 5% στον DAX και με το Nikkei να έχει ήδη ”φλερτάρει” τα χαμηλά επίπεδα 19 ετών, η καταιγίδα που έπληξε την Αθήνα μοιάζει με... ψιλόβροχο σε σχέση με την καταιγίδα των πωλήσεων στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια.

Οπότε, τι να περιμένουμε από τη Σοφοκλέους;

Η χθεσινή άνοδος -χειροκρότημα υποτίθεται στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης- δεν ξεγελά βέβαια κανέναν.

Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ”καλή άμυνα” στην αναπόφευκτη πορεία προς την κρίσιμη ζώνη των 2070-2030 μονάδων, το κάτω όριο της οποίας φαίνεται να αποτελεί το ”τελευταίο οχυρό” πριν την εκ νέου δοκιμασία του ψυχολογικού -και όχι μόνον- επιπέδου των 2000 μονάδων.

Μέχρι στιγμής ακόμη και οι επιδόσεις των μετοχών που ξεκάθαρα ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών (Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Γερμανός κ.α.) μόνο ενθαρρυντικές δεν μπορούν να θεωρηθούν, ενώ από την άλλη δεν περνούν απαρατήρητες οι προσπάθειες κάποιων υποτιθέμενα ”μεγάλων παικτών” να συγκρατήσουν την αδυσώπητα διολισθητική πορεία των μετοχών τους, στον κατασκευαστικό χώρο και αλλού.

Χωρίς πραγματικά ”μεγάλα νέα”, αλλά και υπό την αδιαμφισβήτητη πίεση των ξένων αγορών, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αργο-πνίγεται σε ένα τέλμα, πολύ πιο ήρεμο αλλά και πολύ πιο μόνιμο, από το ρεύμα του Κηφισού που... έπνιξε χθες για άλλη μια φορά την κυβερνητική αξιοπιστία.

Σε τι χώρα (και τι αγορά!!!) ζούμε. Ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρωθυπουργός ζήτησαν επιτέλους μία παραίτηση (του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας) για τα όσα συνέβησαν χθες, μόνο που....

Μόνο που ο άνθρωπος ήταν εδώ και μέρες σε διακοπές!!!! Τα χθεσινά λάθη έγιναν από τον αντικαταστάτη του (κάποιο σύμβουλο σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων).

Οπότε γιατί απεπέμφθη έτσι ο κ. γραμματέας; Επρεπε να είχε πάει διακοπές νωρίτερα; Μήπως αργότερα; Μήπως την πλήρωσε έτσι προχείρως για να φανεί ότι επιτέλους έπεσε κι ένα ”κεφάλι”; (το... κεφάλι του συμβούλου ήταν προφανώς πολύ ”ανώνυμο” για να... μετρήσει).

Είμαστε σοβαροί; Ή μήπως εθελοτυφλούμε αναμένοντας μέτρα που θα ενισχύσουν την οικονομία από μία κυβέρνηση που βάζει φράγματα με... σακιά (!) για να μην ”κολυμπήσει” στα νερά του Κηφισού, η Αθήνα του 2002 και πρωτεύουσα της Ολυμπιάδας του 2004;

Είναι ένα ερώτημα δεν είναι;

Γιώργος Παπανικολάου

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v