Κοινός τόπος η αντίδραση στο ΧΑΑ

Οι συζητήσεις έγιναν, τώρα μένει να φανεί εάν θα αποδώσει και η προσπάθεια στήριξης της αγοράς και αποφυγής των χειρότερων. Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, το πρόβλημα της χρηματοδότησης εταιριών που έχουν ενεχυριάσει τμήμα του μετοχικού τους κεφαλαίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης θα φανεί κατά πόσον μπορεί να αποδώσουν καρπούς οι άτυπες συνεννοήσεις παραγόντων της αγοράς, που κορυφώθηκαν χθες το βράδυ.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμαινε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, αυτό που φοβίζει ιδιαίτερα ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς είναι το ενδεχόμενο να ”σπάσουν οι τιμές των ενεχυριασμένων ποσοστών”. Το ενδεχόμενο υποχώρησης της τιμής μιας μετοχής χαμηλότερα από ένα επίπεδο ασφαλείας, που καλύπτει και χρηματοδοτεί τον… δανεισμό της εταιρίας και δεν υποχρεώνει στην εγγραφή υποαξιών την τράπεζα (δεν βάζει δηλαδή το collateral στο κόκκινο) αποτελεί ίσως το ισχυρότερο κίνητρο για να αποφευχθούν σήμερα τα χειρότερα.

Άλλωστε, τα πρώτα δειλά μηνύματα έρχονται από την αγορά παραγώγων όπου το πρωί αγοράζονταν Συμβόλαια του FTSE 20 προς τις 1.060 μονάδες. Εάν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί ανάλογη αντίδραση του Δείκτη προς τις 2.085 μονάδες.

Θα πρέπει βέβαια, να αποφύγει την καταγραφή χαμηλού τριετίας η μετοχή της Εθνικής, να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 13,5 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, και να αντιδράσει η μετοχή της Ιντρακόμ.

Από πλευράς ”επενδυτικών σχημάτων” όπως σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες, τα παράπονά μας είναι ελάχιστα, καθώς είναι ίσως από τους λίγους που προσπαθούν να περισώσουν κάτι από την χαμένη αξιοπιστία των ”μεγαλοσχημόνων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v