Προσδεθείτε και (στην πορεία)... επιλέξτε

Οι αγορές φαίνονται έτοιμες να ξαναδοκιμάσουν τα χαμηλά του Ιουλίου,μαζί τους και η Σοφοκλέους. Μοναδική ασπίδα για τον επενδυτή (πέρα από τυχόν... σορταρίσματα και βραχυχρόνια trades), το... ανελέητο stock picking. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να... βοηθήσουμε!!

Προσδεθείτε και (στην πορεία)... επιλέξτε
Όλα του γάμου δύσκολα!!! Οι ξένες αγορές, υπό την ηγεσία της Wall δείχνουν να κατευθύνονται προς νέα δοκιμασία των ”χαμηλών” του Ιουλίου, ενώ η θλιβερή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου πλησίαζει με ”πολεμικές κραυγές” του Μπους εναντίον του Ιράκ.

Στη Σοφοκλέους τα βάσανα του ΟΤΕ είναι πλέον έκδηλα (δικαιώνοντας την κυβέρνηση με μάλλον... αθέμιτο τρόπο. Το κράτος... ξεφόρτωσε με τη μετοχοποίηση, πριν πάρουμε χαμπάρι το ”μπάχαλο” της Ρουμανίας) και αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις των αναλυτών.

Κι από την άλλη οι τράπεζες δεν δείχνουν καθόλου ικανές να σταθεροποιήσουν (πολύ δε περισσότερο να... ανεβάσουν) την αγορά.

Στο προσκήνιο -για όσους εξακολουθούν να θέλουν μετοχές- έρχεται πλέον η, με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια επιλογή, συγκεκριμένων ολιγάριθμων μετοχών.

Προκειμένου να υποβοηθήσει αυτή την προσπάθεια η αδελφή-έντυπη έκδοση του euro2day.gr, o ΜΕΤΟΧΟΣ, παρουσιάζει στο φύλλο που κυκλοφορεί σήμερα ένα ειδικό αφιέρωμα για τον επενδυτή.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημοσιεύονται οι προτάσεις αγοράς (αλλά και τα downgrades) μεγάλων χρηματιστηριακών οίκων, καθώς και η κριτική τους για τα αποτελέσματα εξαμήνου δεκάδων εταιριών, όπως και οι ”επιδόσεις” που κατέγραψαν όλες οι εισηγμένες εταιρίες στο α΄εξάμηνο, συγκρινόμενες μάλιστα με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Κι ακόμη, παρουσιάζονται οι προτάσεις που εξέδωσαν για ελληνικές μετοχές, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Η δημοσίευση αυτού του αφιερώματος δεν είναι βεβαίως τυχαία.

Το συντακτικό μας επιτελείο θεωρεί ότι οι αγορές βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ενεργός μέτοχος- επενδυτής οφείλει να ενημερωθεί με όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό τρόπο για τα μεγέθη, τις προοπτικές και τα στοιχεία των εισηγμένων, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά του.

Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή του την προσπάθεια έχει αναμφισβήτητα και η ενημέρωση για τις απόψεις των επαγγελματιών αναλυτών της αγοράς, Ελλήνων και ξένων.

Η ”προστιθέμενη αξία” της ανάλυσης, μια αξία που κινδύνεψε να χαθεί στη διάρκεια του 1999-2000, όταν όλες σχεδόν οι μετοχές κάλπαζαν, επιστρέφει στο προσκήνιο παρά τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ, δείχνοντας ότι η ”διαπλοκή” δεν λείπει και σε αυτό τον τομέα (όπως στην περίπτωση της Enron και της WorldCom).

Αλλωστε ο σκόπελος αυτός ξεπερνιέται όταν οι ”προτάσεις” των χρηματιστηριακών οίκων ”διασταυρώνονται” μεταξύ τους...

Όπως και να έχει, στη τρέχουσα περίοδο ο προσεκτικός επενδυτής δεν έχει άλλη επιλογή (πλην της... αποχής φυσικά). Μόνο με τη προσεκτική μελέτη των προτάσεων, των αναλύσεων, των συγκρίσεων που κάνουν οι ειδικοί, αλλά και την παρακολούθηση της πορείας των ίδιων των εταιριών υπάρχουν ελπίδες για σωστές και κερδοφόρες επιλογές, έστω και σε μεσοχρόνιο ορίζοντα.

Για τους τολμηρούς βεβαίως υπάρχουν τα... ”άλογα” που άλλοτε τρέχουν κι άλλοτε αποδεικνύονται... κουτσά και για τους... οκνηρούς τα... αμοιβαία.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v