Η δίκαιη ανταμοιβή μας!

Οι πέραν του Ατλαντικού γκουρού, ισχυρίζονται ότι τα κέρδη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανταμοιβή μας για όλο το προηγούμενο διάστημα της ύφεσης, των ζημιών και της απέραντης θλίψης που μας προκαλεί η προοπτική του χάους.

Η δίκαιη ανταμοιβή μας!
Οι πέραν του Ατλαντικού γκουρού ισχυρίζονται ότι τα κέρδη δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανταμοιβή μας για όλο το προηγούμενο διάστημα της ύφεσης, των ζημιών και της απέραντης θλίψης που μας προκαλεί η προοπτική του χάους.

Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές οργανώνονται περισσότερο στην προοπτική της ήττας και λιγότερο σε εκείνη της νίκης. Εκείνοι που πάνε στο Χρηματιστήριο με τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν χρήματα, είναι τελικά εκείνοι που απογοητεύονται αργά ή γρήγορα και αποχωρίζονται την αγορά και συνάμα το κομπόδεμα με το οποίο διεκδίκησαν την είσοδό τους στον παράδεισο των υπεραξιών.

Αναζητώντας την διέξοδο από το τούνελ δεν μπορούμε παρά να κάνουμε αυτές τις σκέψεις. Μεγαλύτερη σημασία δεν έχει το πότε θα έρθει η ανάκαμψη, αλλά αν εμείς θα είμαστε παρόντες για να γευτούμε τις χάρες της όταν αυτή θα έρθει.

Τι κάνουμε στο μεταξύ; Ο δρόμος για την επιτυχία είναι αυστηρά προσωπικός και περνάει μέσα από δύσκολες αποφάσεις σε εποχές σαν την σημερινή. Κι από την άλλη υπάρχει και ο παράγοντας τύχη. Άλλοι άνθρωποι έχουν έφεση στην ζωγραφική, άλλοι στην ποίηση και άλλοι στο χρηματιστήριο.

Στο δια ταύτα! Σε κάθε περίοδο υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν την μία ή την άλλη άποψη. Είτε ευαγγελίζονται μία νέα γη της επαγγελίας είτε την απόλυτη καταστροφή. Εμείς διαλέγουμε τι θα ακούσουμε.



Κάθε φορά, όμως, τα πράγματα γίνονται κάπως έτσι: Εκεί που όλοι μας έχουμε προεξοφλήσει την καταστροφή, κάτι γίνεται και τα πάντα ανατρέπονται. Μα, εδώ υπάρχει κρίση στις διεθνείς αγορές και η επίθεση στο Ιράκ είναι προ των πυλών, θα πει κάποιος τρίτος. Ναι, αλλά όλα αυτά τα ξέρουμε. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση στις αγορές. Μόνο που οι παραδοσιακοί επενδυτές έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους.

Συνηθισμένοι στην άμυνα, έχουν ήδη χαράξει την στρατηγική τους. Το θέμα είναι πόσους από εμάς θα βρει τελικά προετοιμασμένους η άνοδος, όταν αυτή έρθει.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για να μην παρεξηγηθούμε. Οι κερδισμένοι του 1999 δεν ήσαν εκείνοι που εισήλθαν στην αγορά στην τούρλα του Σαββάτου, αλλά εκείνοι που είχαν τοποθετηθεί στα λεγόμενα πέτρινα χρόνια. Έτσι γινότανε πάντα, έτσι θα γίνει και στο μέλλον.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v