Επιμένουν short στο FTSE 20

Παραμένει προβληματική η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρασύροντας σε απώλειες το σύνολο της αγοράς, ενώ σε ό,τι αφορά στο ΧΠΑ το περιθώριο υποχώρησης του FT 20 διευρύνεται προς τις 1.035 μονάδες. τείνοντας την ανησυχία και συμβάλλοντας στη διεύρυνση των απωλειών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών επιβεβαιώνεται από τις συναλλαγές σε συγκεκριμένες μετοχές. Περιορισμένη η προσφορά στις μετοχές των Alpha, Vodafone, Coca Cola, που παρόλα αυτά τις πιέζει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από τις μετοχές του FTSE 20, η εμπορευσιμότητα είναι αναλογικά μεγαλύτερη στις Ιντρακόμ και ΟΤΕ. Η μετοχή της πρώτης υποχωρεί προς τα 6,7 ευρώ, του δε ΟΤΕ προς τα 13,5 ευρώ. Μόλις δύο, των Τιτάνα, MotorOil, αντιδρούν θετικά, ενώ Cosmote και Αλουμίνιο της Ελλάδος κυμαίνονται κοντά στην τιμή της Παρασκευής.

Από τις 1.055 μονάδες, οι θέσεις πώλησης κερδίζουν περίπου 10 – 12 πόντους, η δε εκτίμηση για τη συνέχεια γίνεται για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, προς τις 1.035 μονάδες.

Αναμφίβολα το νέο ”γύρισμα” της μετοχής της Ιντρακόμ συντηρεί το γνώριμο κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων, τη στιγμή που σταδιακά, ανάλογες πιέσεις καταγράφονται και στην Alpha.

Από ό,τι φαίνεται, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς, παρά τις μέχρι στιγμής ανεπίσημες διαψεύσεις από την πλευρά της Alpha, για όσα κατά καιρούς φημολογούνται, εξακολουθούν να συναρτούν την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της τράπεζας με αυτή της Ιντρακόμ.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν αφέλεια να περιμέναμε κάτι περισσότερο από τους δείκτες μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς με δεδομένη τη συγκυρία και τα ενεργά επενδυτικά σχήματα καθίστανται όλο και πιο επιφυλακτικά.

Ενδέχεται, από τα τρέχοντα ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών να σημειωθεί μια ασθενής –καθαρά τεχνικής φύσεως- αντίδραση σε επίπεδο Δείκτη, χωρίς όμως να μεταβάλλεται μεσοπρόθεσμα η τάση της αγοράς.

Πρόβλημα για την αγορά, παραμένει δυστυχώς, η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διστακτικότητα των εγχώριων θεσμικών να βγουν αγοραστές ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Την ίδια στιγμή, οι συναλλαγές στο ΧΠΑ, ξεπερνούν αυτές στην αγορά μετοχών, ενώ πληθαίνουν και οι νέοι κωδικοί, που φτάνουν πλέον περίπου τις 13.500. Σε ό,τι αφορά στο ΧΠΑ, το περιθώριο υποχώρησης που είχε επισημανθεί από το πρώτο σχόλιο, διευρύνεται προς τις 1.035 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v