Ε, λοιπόν δεν είναι όλα μαύρα στο ΧΑΑ!

Στα δύσκολα ξεχωρίζουν οι ψύχραιμοι και οι ηγέτες. Εμείς, θα παραμένουμε προσεκτικά και συντηρητικά αισιόδοξοι, γιατί τόσο επιμέρους λεπτομέρειες όσο και ουσιαστικές οικονομικές παράμετροι, συνηγορούν στη διαφοροποίηση σταδιακά ενός τμήματος της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα δύσκολα ξεχωρίζουν οι ψύχραιμοι και οι ηγέτες, έλεγαν παλαιότερα. Να δούμε σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη, και λόγω συγκυρίας, για το ελληνικό χρηματιστήριο, περίοδο ποιοι έχουν ”τα κότσια” να αρθρώσουν λόγο, να ηγηθούν και να δώσουν τις μάχες τους.

Θα επιμείνουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς μας, εκτιμώντας ότι ενδείξεις συνηγορούν στη διαμόρφωση στήριξης πέριξ των 1.970 μονάδων (ίσως και οριακά χαμηλότερα). Εάν καταφέρει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα ο Δείκτης, και ακολουθήσει αντίδραση στα ξένα χρηματιστήρια, είναι πιθανή η αντίδραση προς τις 2.055 – 2.070 μονάδες.

Θα πρέπει να σταθούμε, σε δύο επιμέρους στοιχεία, που διαμορφώνουν όμως κλίμα και τάση. Το πρώτο αφορά στη μετοχή του ΟΤΕ, και το δεύτερο σε αυτήν του ΟΠΑΠ. Παρατηρείται ότι η μετοχή του Οργανισμού προσεγγίζει πλέον επίπεδα Δεκεμβρίου ’96, που σημαίνει ότι έχει ”εξαερωθεί” η υπεραξία τριών μετοχοποιήσεων που μεσολάβησαν. Συγκρίνοντας την κεφαλαιοποίηση με την αξία μόνο των παγίων θα λέγαμε ότι είναι προκλητική η αποτίμηση σε αυτά τα επίπεδα. Άλλωστε, παρά το ”ξύλο” που έχει πέσει στη μετοχή, παραμένει μια από τις ανθεκτικότερες στον κλάδο της, ευρωπαϊκά.

Από την άλλη πλευρά ο ΟΠΑΠ, το αγαπημένο και δικαιολογημένα, καταφύγιο των θεσμικών, χρειαζόταν την αποσαφήνιση των προθέσεων του αρμόδιου υπουργού ο οποίος χειρίστηκε σωστά και έγκαιρα το όλο θέμα. Πιστεύουμε στη μετοχή, και εκτιμούμε ότι δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι περαιτέρω ρευστοποιήσεων εάν και εφόσον οι υπουργικές αποφάσεις – δεσμεύσεις υλοποιηθούν μέχρι κεραίας, στην πράξη.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, το κλίμα θα λέγαμε ότι είναι ενδιαφέρον καθώς πεισματικά ορισμένοι αρνούνται να συμβάλλουν στην περαιτέρω απαξίωση των χαρτοφυλακίων τους. Θα δοθεί μάχη σήμερα, θα παραμείνουμε όμως προσεκτικά και συντηρητικά αισιόδοξοι, γιατί τόσο επιμέρους λεπτομέρειες όσο και ουσιαστικές οικονομικές παράμετροι, συνηγορούν στη διαφοροποίηση σταδιακά ενός τμήματος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v