Καλά κρατεί... ο χορός γύρω από τον ΟΠΑΠ

Η διεθνής συγκυρία, αλλά και οι επιχειρηματικο-πολιτικές εμπλοκές, οδηγούν τη Σοφοκλέους μία ανάσα από τα προηγούμενα χαμηλά των 1931,69 μονάδων (16/10/98). Ο τίτλος του ΟΤΕ έχει απωλέσει 27% από την τελευταία μετοχοποίηση, ενώ ο χορός γύρω από τον ΟΠΑΠ... καλά κρατεί. Τι λέει η τεχνική ανάλυση της Ωμέγα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα επίπεδα της 16ης Οκτωβρίου του ΄98, στο προηγούμενο ”χαμηλό” των 1931,69 μονάδων, απειλεί να επιστρέψει η αγορά. Οι εβδομαδιαίες απώλειες ανάηλθαν στο 4,84%, ενώ οι απώλειες για τον small cap 80 ανήλθαν στο 5,31%.

Παραμένει αδύναμος ο τίτλος του ΟΤΕ με απώλειες από την εποχή της μετοχοποίησης, που συνολικά φτάνουν το 27%.

Από τα 16,5 ευρώ, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει με υψηλότατες συναλλαγές στα 12,18 ευρώ χωρίς να διαμορφώνονται άμεσα ενδείξεις εκτόνωσης.

Το δεύτερο μέτωπο που απειλείται να ανοίξει, όμως, ακούει στο όνομα ΟΠΑΠ, εάν τελικά υποχωρήσει η κυβέρνηση στη μετωπική επίθεση των ΠΑΕ και ενδώσει στα αιτήματά τους.

Δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρία, η πορεία του αφορά και ενδιαφέρει τους χιλιάδες των μικροεπενδυτών που έχουν τοποθετηθεί στην ”ανθεκτικότερη” μετοχή του έτους. Στο εν λόγω θέμα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι και οι μικροεπενδυτές έχουν φωνή, εάν και εφόσον κρίνουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, μπορούν με ποσοστό τουλάχιστον 5% να ζητήσουν τη σύγκληση έκατκτης γενικής συνέλευσης.

Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί πως η ανακωχή θεσμικών, που έγινε, και απέδωσε καρπούς τουλάχιστον στο παρασκήνιο, είχε ως άμεσο θύμα τον συγκινωνούντα τίτλο της ΔΕΗ.

Είναι προφανές πως οι θεσμικοί, που θέλουν να εγγράψουν ρευστότητα από κερδοφόρες τους θέσεις έχουν λίγες επιλογές, κατά βάσιν τους ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Προς γνώσιν όλα αυτά, γιατί δεν έχουν μόνοι οι ΠΑΕ δίκιο αλλά και οι μικροεπενδυτές...

Με την προυπόθεση ότι θα βελτιώνονταν κάπως το κλίμα στις διεθνείς αγορές (καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και στη Γερμανία) θα μπορούσε έστω και πρόσκαιρα να αντιδράσει και η δική μας αγορά.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ η βραχυχρόνια τάση της αγοράς είναι πτωτική με πρώτη αντίσταση στις 2.020 και 2η στις 2.080 μονάδες. Αντίστοιχα, η πρώτη στήριξη βρίσκεται στις 1.950 και η δεύτερη στις 1.850 μονάδες.

Συµπερασµατικά, σύμφωνα με την Ωμέγα, για την επόµενη εβδοµάδα θα πρέπει να µελετηθεί η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε σχέση µε τη πορεία των συναλλαγών. Ανεξάρτητα πάντως της κίνησης, για τους επενδυτές µε µεσοπρόθεσµη επενδυτική στρατηγική προτείνεται η σταδιακή τοποθέτηση σε µετοχές µε ικανοποιητικά θεµελιώδη µεγέθη και υψηλούς ρυθµούς

ανάπτυξης.

Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα πρέπει να εξετάσουµε τη συµπεριφορά του Γενικού ∆είκτη στην στήριξη των 1.950 µονάδων, καθώς ενδεχόµενη διατήρησή της σε συνδυασµό µε την αύξηση του όγκου συναλλαγών θα θεωρηθεί ως σήµα τοποθετήσεων για τους βραχυπρόθεσµους επενδυτές, επισημαίνει η Ωμέγα.

Τέλος για την επόµενη εβδοµάδα η περιοχή των 2.020 µονάδων έχει το ρόλο της πρώτης αντίστασης, ενώ η επόµενη εντοπίζεται στην περιοχή των 2.080 µονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v