Σταθεροποιείται ο ΟΤΕ, πιέσεις σε τράπεζες

Δεν ακολουθεί τις σταθεροποιητικές τάσεις των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών η Σοφοκλέους, καθώς επιλέγει να κινηθεί στα... χνάρια του πλέον ευμετάβλητου δείκτη, του DAX. Διαθέσεις ”μαζέματος” σε ΟΤΕ, Intracom, ενώ παραμένουν οι πιέσεις σε τράπεζες.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως και στις αντίστοιχες διεθνείς, το άνοιγμα υπήρξε στην καλύτερη των περιπτώσεων ενδεικτικό της τάσης πανικού που διέπει πλέον τους διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων αλλά και τους ιδιώτες.

Φαίνεται πλέον ότι το ενδεχόμενο έναρξης πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, εντείνει τις συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Όπως αναφέραμε και στο πρωινό μας σχόλιο, η Σοφοκλέους παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των διεθνών αγορών (ενδεικτικό του ότι ο DAX άνοιξε 2% χαμηλότερα), αναδεικνύοντας τη διάθεση των μικροεπενδυτών να απεμπλακούν από τις κεφαλαιαγορές και εν μέσω νέων πιέσεων στον ασφαλιστικό κλάδο.

Αν μη τι άλλο πρέπει να είμαστε, κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί όσον αφορά στη βραχυχρόνια πορεία της Σοφοκλέους, αφού ακόμη και την ώρα που ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος, οι τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις από όσους περιμένουν ελαφρώς υψηλότερες τιμές για να απεμπλακούν.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, το ότι ο ΓΔ στο άνοιγμα υποχώρησε στις 1.950 μονάδες σίγουρα δεν αποτελεί θετικό σημείο αναφοράς αφού δημιουργείται η εντύπωση, ότι με τις 2.000 μονάδες να εκλαμβάνονται από αρκετούς ως ”παρελθόν” το επόμενο σημείο αναφοράς είναι οι 1.920 μονάδες αφού υπάρχει ένα τεράστιο ”κενό” έως εκείνο το επίπεδο.

Επιπροσθέτως, πρέπει να τονίσουμε, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 130 μετοχές που δεν έχουν πραγματοποιήσει πράξη ή είναι αμετάβλητες κάτι που σημαίνει ότι πέραν του ότι κάποιοι δεν θέλουν να εκδηλωθούν ως πωλητές σε αυτά τα επίπεδα, στον ίδιο βαθμό και ακόμη χειρότερο ίσως, είναι το γεγονός ότι σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχουν αγοραστές.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για μια ακόμη ημέρα ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος αφού στην Ευρώπη, οι πιέσεις καθίστανται πλέον αφόρητες σε βαθμό που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις τρεις ελληνικές εισηγμένες με επίκεντρο τον ΟΤΕ, ενώ πλέον κανένα τεχνικό μοντέλο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καταδεικνύει τα σημεία αγοράς και πώλησης τίτλων.

Αν υπάρχουν έστω και λίγα θετικά στοιχεία στη σημερινή συνεδρίαση, αυτά αφορούν στην κίνηση της περιφέρειας, αφού εκ των 120 τίτλων που καταγράφουν κέρδη, πάνω από 70 αφορούν σε μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v