Στο έλεος της διεθνούς κίνησης το ΧΑΑ

Στο ερώτημα εάν το ΧΑΑ έχει λόγο να αντιδράσει όταν οι ξένες αγορές καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, η απλούστερη των απαντήσεων, είναι ότι η Σοφοκλέους δεν έχει κανένα λόγο να κινηθεί ανοδικά. Η ελληνική αγορά δεν αναμένεται να μπορέσει να δημιουργήσει βάση οπουδήποτε πάνω των 1.920 μονάδων, αλλά επειδή Σοφοκλέους είναι αυτή, αφήνουμε πάντα ένα παράθυρο ανοικτό για μια μίνι έκπληξη.

Αφού δεν αντέδρασε και χθες το ΧΑΑ και η Ευρώπη σήμερα στο άνοιγμα καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 2% και ενδοσυνεδριακά έχουν φθάσει έως και 3% (με το DAX σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους), θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, ακριβώς πως και πιο ουσιαστικά γιατί έχει λόγο να αντιδράσει σήμερα η Σοφοκλέους.

Η απλούστερη των απαντήσεων, είναι ότι η Σοφοκλέους δεν έχει λόγο να αντιδράσει, δεν αναμένεται να μπορέσει να δημιουργήσει βάση οπουδήποτε πάνω των 1.920 μονάδων, αλλά αν και επειδή Σοφοκλέους είναι αυτή, αφήνουμε πάντα ένα παράθυρο ανοικτό για μια μίνι έκπληξη.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, αφού ο συγκεκριμένος τομέας μαζί με τις ασφάλειες είναι αυτός που παρασύρει σήμερα την Ευρώπη, απόρροια των δηλώσεων της J.P Μorgan, η οποία προειδοποίησε το επενδυτικό κοινό ότι αναμένεται μείωση εσόδων, μείωση κερδών και αύξηση των επισφαλειών για το σύνολο της χρήσης.

Επιπροσθέτως, πρέπει να τονίσουμε ότι στην αγορά εταιρικών ομολόγων στο εξωτερικό, το spread σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας, με αυτό του ΟΤΕ να δέχεται στο Λουξεμβούργο σημαντικές πιέσεις.

Συνεπώς, μπορούμε κάλλιστα να υποθέσουμε ότι ο εν λόγω τίτλος, θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, όπως επίσης και η Vodafone Hellas, απόρροια της κίνησης του μητρικού οργανισμού στο Λονδίνο. Μια πρώτη αξιολόγηση των προοπτικών σε ημερήσια βάση θα γίνει βάσει το εύρος του gap-opening αφού αν αυτό συντελεστεί στο επίπεδο κάτω των 1.920 μονάδων, τότε βραχυπρόθεσμα, το επόμενο άξιο αναφοράς σημείο είναι η στήριξη στις 1.890 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v