Προχωρεί... η εγχείριση στο ΧΑΑ

Ουδεμία διάθεση ανακωχής επέδειξαν οι πωλητές στη Σοφοκλέους παρά τις τάσεις ανάκαμψης στις ευρωαγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει ελαφρά υψηλότερα από το προηγούμενο χαμηλό (16 Οκτωβρίου 1998 - 1.931,69 μονάδες), ενώ χρονικά ο FTSE 20 πήγε πιο μακριά, στο Μάρτιο του ιδίου έτους. Ελαφρές πιέσεις στον ΟΠΑΠ, διαθέσεις στήριξης στην Intracom, ηπιότερες οι πιέσεις σε ΟΤΕ.

Τι είχαμε: Μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η οποία στέφθηκε ενδοσυνεδριακά από κάποιες περιορισμένου εύρους απόπειρες του Γενικού Δείκτη να αντιδράσει, που όμως στέφθηκαν από αποτυχία καθότι όποτε υπήρξε αναπήδηση του Δείκτη, αυτομάτως γίνονταν αντικείμενο πώλησης από τους επιθυμούντες την απεμπλοκή από την αγορά.

Είχαμε τη συνέχιση των πιέσεων στις τράπεζες, καθώς ολοένα και περισσότεροι θεσμικοί διαχειριστές και ξένα επενδυτικά σχήματα αντιλαμβάνονται ότι σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον που είναι υπό πίεση, τα αποτελέσματα των εισηγμένων για τη χρήση θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα των προσδοκώμενων επίπεδα, την ίδια στιγμή που θα αυξηθεί η επισφάλεια των υφιστάμενων χορηγήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μετοχοδάνεια.

Ενδεικτικό το ότι οι τηλεπικοινωνίες σήμερα κατέγραψαν μικρότερες απώλειες (-0,65%) από ότι οι τράπεζες (-1,86%), όταν ο πρώτος θεωρείται κατεξοχήν πιο επιρρεπής σε εξωγενείς πιέσεις.

Είχαμε το επενδυτικό κοινό να απεμπλέκεται προς το κλείσιμο με οποιοδήποτε κόστος, ενδεικτικό το ότι εκ των 81,6 εκ. ευρώ του τζίρου (15,6 εκ. σε πακέτα), τα 42 εκ. πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ενενηντάλεπτο, όποτε και η τάση μεταστράφηκε σε καθαρά πτωτική.

Τι χάσαμε: 1,32% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο οποίος πλέον επιβεβαιώνει με το πιο καταφατικό τρόπο την εκτίμηση που είχαμε εκφέρει και που τον φέρει να μην μπορεί να αντιδράσει πριν από το επίπεδο των 1.920 μονάδων. Eurobank (1,3%) και Εθνική (-2,3%) ”ξέχασαν” το πόλεμο των κεφαλαιοποιήσεων, η Alpha (-3%) δεν στηρίχθηκε σε καμία περίπτωση, ενώ ο ΟΤΕ κρατήθηκε πάνω από το επίπεδο των 12 ευρώ, χωρίς όμως να πείθει ότι μπορεί να δημιουργήσει βάση.

Παράλληλα, χάσαμε το τριψήφιο νούμερο στην αξία του δείκτη FTSE-ASE20, ο οποίος διαπραγματεύεται πλέον κάτω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων, ενώ στην αγορά παραγώγων απωλέσθη και η τελευταία ιδέα του ότι επίκειται μεσοπρόθεσμα αντίδραση, αφού στη πτώση οξύνθηκαν οι πωλήσεις (!).

Συνεπώς, αν δεν δούμε αντίδραση των διεθνών αγορών, ανάκαμψη στη Σοφοκλέους δεν θα υπάρξει. Η απογευματινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ θα δώσει πολλές ενδείξεις...

Ο συνολικός τζίρος συναλλαγών έφτασε τα 82 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 11,84% σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ η αξία των προσυμφωνημένων πακέτων ανήλθε σε 15.605.497 εκατ. ευρώ.

Υψηλό 52 εβδομάδων κατέγραψε η μετοχή της Κορδέλλου, στα 6,36 ευρώ, ενώ σε χαμηλό 52 εβδομάδων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές Αγροτική Ασφαλιστική, Παντεχνική, Κλαουδάτος, ΕΧΑΕ, ΕΡΓΑΣ, Ζάμπα, ΕΤΕΜ, Alpha Trust, ΒΑΛΚΑΝ και Κορφιλ (Κ).

Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν οι μετοχές Αγροτική Ασφαλιστική, Παντεχνική, ΕΧΑΕ, Σωληνουργία Κορίνθου, Χαϊδεμένος, Datamedia, Ξιφίας (Κ), ΑΝΕΚ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και Stabilton (Κ).

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 2.616280 μετοχών στη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, στην τιμή των 3,44 ευρώ, δύο πακέτα 50.000 και 72.000 μετοχών στη μετοχή της Ιντραλότ, στην τιμή των 17 ευρώ, ενώ δύο πακέτα 60.000 και 300.000 τεμαχίων έκανε ο ΟΠΑΠ, στα 10,06 και 10 ευρώ, αντίστοιχα.

Ακόμα, πραγματοποιήθηκε πακέτο 145.750 τεμαχίων στη μετοχή της Δέλτα (Κ), στην τιμή των 6,26 ευρώ, ενώ έγινε πακέτο 1.100 τεμαχίων στη μετοχή της Μαΐλλης, στην τιμή των 5,20 ευρώ. Πακέτο 504 τεμαχίων της Panafon, αγοράστηκε στην τιμή των 4,92 ευρώ. Πραγματοποιήθηκε πακέτο 375 μετοχών της Alpha Bank, στα 14,62 ευρώ, 300 τεμαχίων της Ασπίς, στα 5,54 ευρώ και πακέτο 130 μετοχών της Nexus, στα 1,18 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v