”Μηχανή του χρόνου” η Σοφοκλέους!

Δυνατότητες περιήγησης... στο χρόνο προσφέρει η Σοφοκλέους, καθώς διέσπασε σήμερα και τις 1.900 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 70% στην τριετία. Η τακτική του ”stop loss” ενέτεινε τις πιέσεις στον ΟΤΕ και οδήγησε τη μετοχή σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής εισαγωγής. ”Η καλή πορεία της οικονομίας κάποια στιγμή θα βρεί την αντανάκλασή της και στο Χρηματιστήριο”, δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

Η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους προσφέρεται για όσους αρέσκονται στη στατιστική αντιπαράθεση, κυρίως με δεδομένο ότι χθες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη καταγραφή του ενδοσυνεδριακού υψηλού του Γενικού Δείκτη τιμών στις 6.438 μονάδες.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.900 μονάδες σήμερα, και δη στις 1.898,49, με απώλειες 1,79%, σημαίνει ότι ο Δείκτης έχει απολέσει πάνω από 70% της αξίας του σε τρία χρόνια.

Αν όμως υπάρχουν τίτλοι που φυσικά διολισθαίνουν, απόρροια της διόρθωσης από τη ”φούσκα” του 1999, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ιδιαίτερα το τελευταίο μήνα, ο οποίος σημειωτέον βρήκε το Γενικό Δείκτη στα μέσα Αυγούστου να διαμορφώνεται στις 2.200 μονάδες, έχει υπάρξει άκρως αρνητικός.

Όταν μια μετοχή σηματωρός, όπως αυτή του ΟΤΕ, που θεωρούνταν ακόμα και μεσούσης της χρηματιστηριακής διόρθωσης φέτος ως ένα ”ασφαλές” καταφύγιο, λόγο του χαμηλού του δανεισμού, της κατοχής του 21% της εταιρίας από θεσμικούς επενδυτές κ.ο.κ., καταγράφει απώλειες 31,4% σε σχέση με τη τιμή διάθεσης του δεύτερου πακέτου στα 16,5 ευρώ τον Ιούνιο, είναι αν μη τι άλλο προφανές ότι ακόμα και οι θεσμικοί επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, έχουν εγκαταλείψει κάθε πρόθεση διακράτησης των τίτλων, θεωρώντας ότι ακόμα και τα 11,3 ευρώ στα οποία έκλεισε σήμερα ο τίτλος αντιπροσωπεύουν ένα ”υψηλό” επίπεδο τιμών.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι ο ΟΤΕ (-3% σήμερα) βρίσκεται πλέον κάτω από τη τιμή διάθεσης κατά την είσοδο του Οργανισμού στο ΧΑΑ, αφού μη-πληθωρισμένη η τιμή εισαγωγής ήταν στα 11,67 ευρώ, ενώ με βάση τη πληθωρισμένη στάθμιση (inflation-adjusted), ο ΟΤΕ καταγράφει πλέον απώλειες 11,2% σε σχέση με τη τιμή εισαγωγής.

Επιπροσθέτως, το φαινόμενο του ”ξεπουλήματος” τίτλων της νέας τεχνολογίας επηρεάζει τα μέγιστα και το ΧΑΑ, ενδεικτική η περίπτωση της Intracom. Έχουμε να κάνουμε με ένα τίτλο που από τις αρχές του έτους έχει απωλέσει 59% της αξίας του, ενώ σε πληθωρισμένη βάση, σε αντιστοιχία με το ιστορικό του υψηλό, έχει απολέσει 81,4% της αξίας του. Και φυσικά, μιλάμε για τίτλο που μετέχει στο FTSE-20 και θεωρείται blue chip.

Όσον αφορά τα επιμέρους της σημερινής συνεδρίασης, δύο πράγματα πρέπει να εξαίρουμε. Αφενός, οι μικροεπενδυτές φαίνεται να λένε ”αρκετά” στην παρατεταμένη και αδιάκοπη πτωτική κίνηση, εξού και ο τζίρος των 20 εκ. ευρώ κατά τη πρώτη ώρα των συναλλαγών. Έξοδος σε οποιοδήποτε κόστος γαρ.

Ο αντίκτυπος στο εύρος της αγοράς, εμφανής: 9,5 πτωτικές για κάθε μία ανοδική μετοχή, αδυναμία διακράτησης επιπέδων στήριξης σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα blue chips με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ (κράτησε στα 10 ευρώ), ενώ οι τράπεζες πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα εδραίωσης ενός καθοδικού σπιράλ, όπου η αξία των χρεογράφων μειώνεται, επηρεάζονται τα αποτελέσματα χρήσης, προεξοφλείται το γεγονός, έχουμε νέες πιέσεις κ.ο.κ. Self-fulfilling prophecy με άλλα λόγια, ή αν θέλετε η τιμολόγηση ενός φαινόμενου που προεξοφλείται συνεπώς... δημιουργείται.

Μόνο θετικό σημείο αναφοράς το ότι στις 1.890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης ”αναπήδησε”, αν και σε περίπτωση που υπάρξει sell-off στη Wall Street απόψε, ούτε αυτό το επίπεδο θα σημάνει και πολλά. Ενδεικτικό το ότι τα ΣΜΕ στο ΧΠΑ κινήθηκαν πτωτικά μέχρι και το τέλος, αγνοώντας επιδεικτικά την αντίδραση της υποκείμενης αγοράς.

Η βύθιση της Σοφοκλέους απασχόλησε και τη συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαπα με τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι ”όσο λιγότερο παρεμβαίνουμε στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου τόσο το καλύτερο”.

”Δεν πρέπει ούτε να πανηγυρίζουμε, ούτε να καταλαμβανόμαστε απο απαισιοδοξία. Εχουν γίνει παρόμοια λάθη στο παρελθόν και δεν πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε. Η οικονομία μας αναπτύσσεσται υγιώς, όπως, εξάλλου, αναγνωρίστηκε και απο την ΕΕ που μίλησε για δεκαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας και η αξιολόγηση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς δεν πρέπει να συναρτάται με συγκυριακούς παράγοντες. Η καλή πορεία της οικονομίας μας κάποια στιγμή θα βρεί την αντανάκλασή της και στο Χρηματιστήριο”, επεσήμανε ο κ. Πρωτόπαπας.

Στα 100 εκατ. ευρώ ανήλθε ο συνολικός τζίρος συναλλαγών, αυξημένος κατά 40,85% σε σχέση με την Τρίτη, με την αξία των προσυμφωνημένων πακέτων να αγγίζει τα 7.778.622 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε πακέτο 850.000 τεμαχίων στη μετοχής της Axon, στην τιμή των 3,66 ευρώ, πακέτο 483.170 μετοχών της Ηλέκτρα στην τιμή των 3 ευρώ. Επίσης έγινε πακέτο 130.000 τεμαχίων της Πειραιώς, στα 6,44 ευρώ και άλλο, 119.500 τεμαχίων της Μαΐλλης, στα 5,14 ευρώ. Ακόμη πακέτο 188.000 μετοχών έκανε η Θεμελιοδομή στα 3,24 ευρώ, ενώ πακέτο 603 μετοχών διατέθηκε στην τιμή των 12,54 ευρώ.

Επίσης πραγματοποιήθηκε πακέτο 115.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ, στην τιμή των 10 ευρώ.



Σε υψηλό 52 εβδομάδων βρέθηκαν οι μετοχές Ντεσπεκ Πολυμέσα (η οποία κατέγραψε και ιστορικό υψηλό) και Κορδέλλου.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι τρεις εταιρίες του ομίλου Αλλαμανη (Alfa Alfa - ΑΛΤΕ και ΕΣΧΑ, εκ των οποίων οι δύο πρώτες πραγματοποίησαν εξαιρετικα ύψηλό όγκων συναλλαγών) και οι ΕΧΑΕ, Ευρωσύμβουλοι, Κορφίλ (Κ), Λανακαμ, ΞΙΦΙΑΣ (Κ), και Όμιλος Ιντεάλ.

Εξάλλου, σε ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι μετοχές ΕΧΑΕ, ΑΛΤΕ, Ξιφίας (Κ), Fitco, Datamedia, ΔΟΜΙΚΗ Κρήτης, Alsinco, ΕΤΒΑ leasing, ΔΟΛ, Alfa Alfa Συμμετοχών και AS Company.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v