Παρελθόν και οι 1900 μονάδες στο ΧΑΑ;

Στην περιοχή κάτω των 1.900 μονάδων κινείται η Σοφοκλέους, ενώ εντείνονται και πάλι πάνω από το 3% οι πιέσεις στον ΟΤΕ. Σημαντικές απώλειες για τις τράπεζες, στους τίτλους του ομίλου Intracom και στην περιφέρεια.

Στην ευρύτερη περιοχή των 1.900 μονάδων επιχειρεί να σταθεροποιηθεί ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑΑ, καθώς σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι 1.890 μονάδες έχουν αποτελέσει το απαραίτητο φράγμα στην πτώση, ενώ παράλληλα, δεν περνά αμελητέο το γεγονός ότι ο ΟΤΕ έτυχε επιτέλους αντικείμενο αγοραστικού ενδιαφέροντος, όταν η τιμή του διαμορφώθηκε στην περιοχή των 11,4 ευρώ.

Αυτό που πρέπει να δούμε, είναι το κατά πόσο ο ΓΔ διαθέτει τις δυνάμεις προκειμένου να μπορέσει να κινηθεί προς τις 1.920 μονάδες ήτοι να κλείσει το χάσμα που άνοιξε το πρωί, αλλά πολύ περισσότερο, να ανακτήσει ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης.

Πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι το κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές παραμένει εξαιρετικά δυσμενές, και επιπροσθέτως, οι πιέσεις εστιάζονται σε τίτλους του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου, κάτι που δεν ”εξυπηρετεί” το ΧΑΑ αυτή τη στιγμή, καθώς πάνω από το 34% του Δείκτη απαρτίζουν τραπεζικές μετοχές, την ίδια στιγμή που ο ΟΤΕ (-2,1%) σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στις πιέσεις.

Εν τούτοις έχουμε και τα πρώτα δείγματα, μιας κίνησης bottoming out, αφού τα επίπεδα ρευστότητας στην πτωτική κίνηση είναι διαρκώς συρρικνούμενα, τάση που συνήθως προϊωνίζεται την ύπαρξη δυνατότητας αντίδρασης. Αισθητά βελτιωμένη είναι η σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών συγκριτικά με το άνοιγμα, αφού η αναλογία διαμορφώνεται πλέον στο 5,5 / 1 από 8,5/1 το πρωί, ενώ και στην αγορά Παραγώγων εν μέρει λόγω και του κλεισίματος short θέσεων, από όσους πήραν θέση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, το short covering effect, αν μη τι άλλο δημιουργεί σταθεροποιητικές τάσεις.

Πάντως, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο τζίρος στο ΧΠΑ υπερβαίνει σήμερα τα αντίστοιχα επίπεδα συναλλακτικής δραστηριότητας της spot αγοράς, κάτι που συμβαίνει για τέταρτη ημέρα, απόρροια και της μετακύλισης θέσεων στα ΣΜΕ από το Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v