DOW=5000 + OIL=40$: ASE=?

Τα ”σενάρια αποκάλυψης” έκαναν ξανά την εμφάνιση τους. Πώς θα σας φαινόταν η πτώση του Dow στις 5000 μονάδες και η άνοδος του πετρελαίου στα 40 ή και 50 δολάρια το βαρέλι; Κι όμως, οι προβλέψεις αυτές είναι υπαρκτές και δεν προέρχονται από...γραφικούς!!!

DOW=5000 + OIL=40$: ASE=?
του Γιώργου Παπανικολάου

Με τη διολίσθηση του Dow Jones κάτω από τις 8000 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση και την ενδοσυνεδριακή κάθοδο του DAX-30 σε επίπεδα Φεβρουαρίου του...1997 (!), η πρόβλεψη διαφόρων αναλυτών ότι η αγορά επρόκειτο να δοκιμάσει ξανά τα ”χαμηλά” του Ιουλίου, έχει πλέον μπει στην τελική φάση της επιβεβαίωσής της.

Ταυτόχρονα, προκύπτουν βεβαίως και νέες, ακόμη χειρότερες, εκτιμήσεις, οι οποίες αναμφίβολα επηρεάζονται όχι μόνον από την πρωτοφανή κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αγοράσει μετοχές απ’ ευθείας από τις τράπεζες της χώρας, προκειμένου να εμποδίσει την κατάρρευσή τους, αλλά και από την αποφασιστικότητα με την οποία οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράκ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σάλο ξεσήκωσε τις τελευταίες ημέρες ένα άρθρο του Bill Gross, διαχειριστή των μεγαλύτερων ομολογιακών αμοιβαίων της χώρας, (που ανήκουν στην εταιρία PIMCO και έχουν ενεργητικό 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ο οποίος θεωρείται αυθεντία στο χώρο του.

Στο άρθρο αυτό ο κ. Gross υποστηρίζει ότι η δίκαιη αποτίμηση του Dow Jones είναι στις... 5000 μονάδες, με βάση τη μερισματική απόδοση και το premium κινδύνου που πρέπει να προσθέσει σε αυτή ένας επενδυτής για να προτιμήσει τις μετοχές από τη ”σταθερότητα” ορισμένων ομολόγων.

Τι δουλειά έχουν οι ”ντήλερς” να κάνουν προβλέψεις για μετοχές; θα ρωτήσετε, όπως αναρωτήθηκαν πολλοί επικριτές του κ. Gross, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να τον κατηγορήσουν και για... ”γκρίζα διαφήμιση” υπέρ των ομολόγων!!!

Το θέμα είναι ότι και πολλοί από τους ανθρώπους των χρηματιστηριακών αγορών (όχι όμως στελέχη των μεγάλων επενδυτικών οίκων, που αποτελούν το...κατεστημένο), συμμερίζονται την άποψή του και κάνουν λόγο για περαιτέρω σταδιακή διολίσθηση των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ, κατά 20-30% και περισσότερο!!!

Ομοίως, πολλοί αναλυτές που ασχολούνται αποκλειστικά με το πετρέλαιο μιλούν για άνοδο πολύ πάνω από τα 30$, στα 40 ή και τα 50 δολάρια το βαρέλι, ιδίως αν υπάρξει παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιρακ!!

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι μια άνοδος σε τέτοια επίπεδα δεν θα αποτελέσει καν έκπληξη, αφού ο μαύρος χρυσός δεν έχει παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια ούτε την άνοδο του πληθωρισμού.

Τέτοιες μέρες είναι προφανές ότι προσφέρονται για την κυκλοφορία διαφόρων ”ιπποτών της Αποκάλυψης”. Αλλωστε στην ίδια χώρα (στις ΗΠΑ) είχε γίνει ανάρπαστο το βιβλίο ενός καθηγητή που έβλεπε τη χρυσή περίοδο του 1999, τον Dow στις... 36.000 μονάδες.

Ωστόσο, συνδυάζοντας την παγκόσμια οικονομική στασιμότητα με τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, την κρίση αξιοπιστίας, το θέμα της τρομοκρατίας και την πάντα εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ε! όπως και να το κάνουμε...επηρεάζεσαι.

Υ.Γ. Δεν αποκλείεται σήμερα να παρατηρήσουμε μια ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών, ή/και της Σοφοκλέους, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια αρκετά ισχυρή περιοχή αντίδρασης και έχει πιεστεί υπερβολικά από την καθίζηση του ΟΤΕ.

Σημασία όμως δεν έχει η πρόσκαιρη εκτόνωση, αλλά η αλλαγή της τάσης (έστω και της βραχυχρόνιας) κάτι που όπως λένε... αρμόδιοι αναλυτές, θα μας απασχολήσει, εφόσον η αγορά επιστρέψει άνω των 1900 μονάδων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v