Στη δίνη του ΟΤΕ και των διεθνών αγορών

Στο δίνη του άσχημου διεθνούς κλίματος και της τακτικής του ”stop loss” παραμένει εγκλωβισμένη η Σοφοκλέους, όπου σε συνδυασμό με τις νέες ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ (11,2 ευρώ), αλλά και στις τράπεζες (Εθνική - 16,74 ευρώ), διασπώνται συνεχώς και νέα χαμηλά ιστορικά επίπεδα. Μοναδική εξαίρεση η Eurobank, λόγω του γυρίσματος στο κλείσιμο, όπως και οι προσπάθειες καλλωπισμού στην περιφέρεια.

Με απώλειες 1,57%, στις 1.868,74 μονάδες, διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών στο κλείσιμο σήμερα, ”δικαιώνοντας” όσους έκαναν λόγο για ολοκληρωτική αδυναμία τεχνικών στηρίξεων στην αγορά όπως είναι τώρα.

Κάτι που εντέλει επιβεβαιώθηκε με δεδομένο ότι στις 1.890 μονάδες, ο δείκτης όχι μόνο δεν μπόρεσε να δημιουργήσει βάση, αλλά αντί αυτού ενδοσυνεδριακά έφτασε και έσπασε το επίπεδο των 1.860 μονάδων.

Και όλ’ αυτά σε μια συνεδρίαση όπου μεμονωμένοι τίτλοι, όπως αυτός της Eurobank (+0,33%) αλλά και του ΟΠΑΠ (-0,6%) μπόρεσαν να προσδώσουν κάποια μορφή αντισταθμιστικής κίνησης σε μια αγορά που κατά τα αλλά σημαδεύτηκε από την μια ολοκληρωτική αδυναμία των τηλεπικοινωνιών να αντιδράσουν, με τον ΟΤΕ να κλείνει στα 11,20 ευρώ (-3,2%) και την Cosmote να υποκύπτει στην κίνηση της μητρικής καταγράφοντας απώλειες 4% σε ημερήσια βάση.

Είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από το εξαιρετικά δυσμενές χρηματιστηριακό σκηνικό που διέπει την Ευρώπη, με το σύνολο των ευρωπαϊκών δεικτών να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 2%, εν μέσω των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Παραδόξως, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος υπήρξε σαφώς πιο ανθεκτικός σε σχέση με τους ομοειδής στην Ευρώπη, αφού οι απώλειες του μόλις ξεπέρασαν το 1,1%, την ίδια στιγμή που οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν το μεγάλο πλήγμα το ΧΑΑ

Η εξαιρετικά υψηλή συναλλαγματική δραστηριότητα των 119 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη διάθεση απεμπλοκής σε οποιοδήποτε κόστος, την ίδια στιγμή που και η κίνηση των συμβολαίων στο ΧΠΑ και δη οι αθρόες πωλήσεις στον Οκτώβριο καταδεικνύουν την ευρύτερη πεποίθηση που κάνει λόγο για αδυναμία αντίδρασης αν όχι στο βραχυχρόνιο σίγουρα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Παράλληλα, πρέπει να τονίσουμε ότι παρά τις προσπάθειες περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων σε επιλεκτικούς τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης (Κανάκης, Hitech, Ζήνων και Despec Πολυμέσα), η πρωινή προσπάθεια αυτονόμησης της μικρής κεφαλαιοποίησης απέτυχε υπό το βάρος πιέσεων σε τίτλους του FTSE20.

Επιχειρώντας κανείς να αιτιολογήσει το γιατί ο ΟΤΕ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, θα ήταν ίσως σκόπιμο να υπογραμμίσουμε ότι στο εξωτερικό τουλάχιστον υπάρχει σε ορισμένους κύκλους η εντύπωση ότι οι επενδύσεις του οργανισμού στα Βαλκάνια, όχι μόνο δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αλλά αντί αυτού, ίσως τύχουν και αντικείμενο ενός πλήρους right down.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο ΟΤΕ θα βρεθεί χωρίς αναπτυξιακό μοχλό και συνεπώς θα αντιπροσωπεύει μια εταιρία χωρίς προοπτικές ανάπτυξης και ως αποτέλεσμα υπερτιμημένους χρηματιστηριακά σε οτιδήποτε επίπεδο πάνω από τα 10,7 ευρώ.

Στα 118 εκατ. ευρώ ανήλθε ο συνολικός τζίρος, σημειώνοντας ποσοστιαία μεταβολή +18% σε σχέση με την Τετάρτη, ενώ στα 20,3 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των προσυμφωνημένων πακέτων.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 3.667.160 τεμαχίων της Κωτσόβολος στην τιμή των 3 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 μετοχών της θεμελιοδομή στην τιμή 3,08 ευρώ, ένα πακέτο 213.405 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 8,44 ευρώ, τέσσερα πακέτα του ΟΠΑΠ (60.620, 65.260,60.000 και 110.000 τεμαχίων) τα τρία πρώτα στην τιμή των 10 ευρώ, ενώ το τελευταίο στην τιμή των 10,04 ευρώ.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα του ΟΤΕ, 300.00 και 52.000 κομμάτια, στην τιμή των 11,08 και 11,56, αντίστοιχα, καθώς και ένα πακέτο της Altius, 160 τεμαχίων, στην τιμή του 1,80 ευρώ και ένα 90 μετοχών της Σπύρου, στα 2,36 ευρώ.

Στα υψηλά 52 εβδομάδων έκλεισαν οι μετοχές των Informatics, Κορδέλλου και Ντεσπεκ Πολυμέσα (η τελευταία κατέγραψε και ιστορικά υψηλά), ενώ σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι των Ομίλου Ιντεάλ, Κορφιλ (Κ), Interinvest, Καραμολέγκος, ΙΜΑΚΟ Fintexport, Καρατζής, Τεχνικές Εκδόσεις, ΑΛΤΕ και ΕΔΡΑΣΗ.

Εξάλλου, σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι μετοχές των IMAKO, Καραμολέγκος, Καρατζής, Τεχνικές Εκδόσεις, ΑΛΤΕ, Αγροτική Ασφαλιστική, Π&Κ ΕΕΧ, ΕΥΔΑΠ, Σελόντα, και ΕΤΒΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v