ΟΤΕ... θέλοντος και ΧΠΑ... επιτρέποντος !

Στο 4,07% ανήλθαν οι εβδομαδιαίες απώλειες της Σοφοκλέους με καταλυτική τη συμπεριφορά του ΟΤΕ (-5,09%). Ισως η ανάκαμψη του οργανισμού την Παρασκευή (3,2%) ύστερα από τις δεσμεύσεις της διοίκησης σε συνδυασμό με την ανάπαυλα στο ΧΠΑ, επιτρέψει στην αγορά να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα νέα χαμηλά επίπεδα.

Η εβδομάδα που πέρασε, με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Παρασκευής, χαρακτηρίστηκε από μια οξεία πτωτική κίνηση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τάση που χαρακτήρισε εξάλλου το σύνολο των Ευρωαγορών, με το Δείκτη να κλείνει κάτω από το επίπεδο των 1.900 μονάδων, και δη στις 1.886,67, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,07%.

Καταλυτική στη διαμόρφωση της τάσης υπήρξε η κίνηση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου (-5,33%), ο οποίος προεξάρχοντος του ΟΤΕ (5,09%) δεν μπόρεσε σε καμία των περιπτώσεων να δικαιολογήσει το χαρακτηρισμό ενός ”blue chip”, την ίδια στιγμή που η υψηλή κεφαλαιοποίηση γενικότερα εμφάνισε απόδοση χειρότερη του μέσου όρου της αγοράς, με τον FTSE-20 να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 4,62%, την ίδια στιγμή που ο FTSE-80 απώλεσε 3,68%.

Με δεδομένο ότι η μέση συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 92,3 εκ. ευρώ, μπορεί να γίνει λόγος για ένα sell-off, το οποίο ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος αντίδρασης.

Αντ’ αυτού, με την εταιρική κερδοφορία να είναι φθίνουσα και τις προβλέψεις να χειροτερεύουν όσον αφορά τη χρήση του 2002 σε τομείς-κλειδιά όπως οι τράπεζες (-4,31%), τα αντικειμενικά περιθώρια ανόδου στενεύουν, αφού τα θετικά εναύσματα εκλείπουν, αν όχι ολοκληρωτικά, τότε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πάντως, από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, και με ”παρελθόν” για 10 μέρες την μεγάλη επιρροή που ασκεί η κίνηση στο ΧΠΑ, δεδομένου ότι πλέον ο Οκτώβριος απέχει 4 εβδομάδες στην εκαθάρριση και το ότι όσοι ήταν να μετακυλίσουν θέσεις το έκαναν όλη την προηγούμενη εβδομάδα, θα πρέπει να περιμένουμε και να προσδοκούμε σε μια σταθεροποίηση.

Αν αυτή δεν συντελεστεί, τότε η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1.830-1800 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v