ΟΤΕ: Καταλύτης στην πτώση, αλλά και στην ανάκαμψη

Η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τον ΟΤΕ από τα χαμηλά των 11 ευρώ, που οδήγησε και σε ενδοσυνεδριακή διακύμανση κατά 5,4%, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών μετέβαλε προς το θετικό την εικόνα στη Σοφοκλέους.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν μπόρεσε να ”αγνοήσει” την εξαιρετικά ικανοποιητική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.

Ετσι, με επίκεντρο την αντιστροφή της βραχυχρόνιας τάσης στον ΟΤΕ, που στο επίπεδο των 11 ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο επενδυτικών σχημάτων, τα οποία προχώρησαν σε αθρόες αγορές του τίτλου προσδοκώντας σε αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι η εν λόγω μετοχή κατέγραψε ενδοσυνεδριακή διακύμανση της τάξεως του 5,4%, ενώ παρόμοια ήταν και η τάση στην Panafon, μετοχή που και αυτή έχει πιεστεί αισθητά το τελευταίο διάστημα. Ουσιαστικά ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα της ανόδου, ιδιαίτερα όταν ο γενικός δείκτης βρέθηκε στο άνοιγμα να καταγράφει απώλειες 1,06%.

Το κλείσιμο βρήκε τον γενικό δείκτη τιμών κάτω από το επίπεδο αντίστασης (πλέον) των 1.890 μονάδων. Ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωριστεί η νέα αυτονόμηση της περιφέρειας, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν την αντίδραση της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνοντας ότι ακόμα και σε αυτή την αγορά υπάρχει επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους που εκτιμάται ότι μπορούν να ”σταθούν” στο τρέχον μακροοικονομικό και εταιρικό περιβάλλον.

Το κλείσιμο βρήκε τον γενικό δείκτη τιμών στις 1.886,67 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,96% εν μέσω συναλλακτικής δραστηριότητας που ήταν περιορισμένη σε σχέση με χθες, ανερχόμενη στα 91 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερη σημασία έχει ωστόσο, το ότι επιτέλους υπήρξε απορρόφηση της προσφοράς σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ασχέτως αν αυτή υπήρξε εν μέρει, προϊόν του κλεισίματος short θέσεων σε τίτλους του FTSE20.

Ουδείς μπορεί να αγνοήσει την σημασία που είχε πανευρωπαϊκά σήμερα η λήξη των ΣΜΕ και των δικαιωμάτων προαίρεσης, αφού η επαναγορά ανοιχτών θέσεων short, αφενός μείωσε αισθητά τον όγκο πωλήσεων, αφετέρου έδωσε το έναυσμα για την πιο ”εύχερη” επανεμφάνιση αγοραστών.

Βραχυπρόθεσμα ζητούμενη παραμένει η διάρκεια της αντίδρασης και κυρίως η επιβεβαίωση της παύσης των πωλήσεων σε επιλεκτικές διπλοβαρείς μετοχές.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5 πακέτα του ΟΤΕ, εκ των οποίων τα 2 (55.000 και 100.000 τεμάχια) στην τιμή των 11,56 ευρώ δύο λεπτά μετά το κλείσιμο, ένα πακέτο (250.000 τεμαχίων) στην τιμή των 11,46 ευρώ, ένα πακέτο (100.000 τεμάχια) στην τιμή των 11,30 ευρώ και ένα πακέτο (100.000 τεμαχίων) στην τιμή των 11,32 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο της 3Ε (50.000 τεμάχια) στην τιμή των 14 ευρώ και ένα πακέτο της Notos Com (294.900 τεμάχια) στην τιμή 2,05 ευρώ. Σήμερα επίσης μεταβιβάστηκαν στον ειδικό διαπραγματευτή οι μετοχές (free float) της Δυναμική Ζωή ενόψει της εισαγωγής της στη ΝΕΧΑ. Ειδικότερα μεταβιβάστηκαν 760.002 τεμάχια στην τιμή των 4,20 ευρώ, συνολικής αξίας 3,192 εκατ. ευρώ.

Χαμηλά 52 εβδομάδων κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι μετοχές: Αγροτική Ασφαλιστική, Φοίνικας, Ευρωπαϊκή Πίστη (κ), Μουζάκης (κ), Ξυλεμπορία (κ), Κέκροψ, Βαλκάν, Fitco, Τζιρακιάν και Ευρωπαϊκή Τεχνική.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι μετοχές: Αγροτική Ασφαλιστική, Fitco, Νηρέας, Ατλάντικ, Veterin, Ακρίτας, ΕΤΒΑ, Activ, Unibrain και ΕΤΒΑ Leasing.

Τέλος νέο υψηλό 52 εβδομάδων κατέγραψαν οι μετοχές Κορδέλλου και Informatics.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91 εκατ. ευρώ (23,53% μειωμένη σε σχέση με χθες, Πέμπτη) εκ των οποίων τα 11,4 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v