Η Άλωση της Πόλης και το χρηματιστήριο

Ο Dow Jones θα πέσει στις 5.000 μονάδες, ο DAX στις 2.000 μονάδες και η Σοφοκλέους θα αναζητήσει σωσίβιο στις 1.453 μονάδες. Ειδικά για την Αθήνα να σημειώσουμε ότι η πιθανή διάσπαση των 1821 μονάδων θα μας οδηγήσει αυτόματα στις 1453 μονάδες για λόγους πολιτικούς και ιστορικούς. Ως γνωστό, μετά από την πτώση της Πόλης ακολούθησαν 400 χρόνια σκλαβιάς. Μία πραγματικά μεγάλη μαύρη τρύπα. Ένα κενό που σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές θα πρέπει να κλείσει…

Η Άλωση της Πόλης και το χρηματιστήριο
Ο Dow Jones θα πέσει στις 5.000 μονάδες, ο DAX στις 2.000 μονάδες και η Σοφοκλέους θα αναζητήσει σωσίβιο στις 1.453 μονάδες. Ειδικά για την Αθήνα να σημειώσουμε ότι η πιθανή διάσπαση των 1821 μονάδων θα μας οδηγήσει αυτόματα στις 1453 μονάδες για λόγους πολιτικούς και ιστορικούς.

Ως γνωστό, μετά από την πτώση της Πόλης ακολούθησαν 400 χρόνια σκλαβιάς. Μία πραγματικά μεγάλη μαύρη τρύπα. Ένα κενό που σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές θα πρέπει να κλείσει…

Όλοι μας συμφωνούμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν ξέρουμε αν ο Θεός έπαιζε ζάρια όταν έφτιαχνε το δημιούργημά του, αλλά ο πρόεδρος Μπους σίγουρα το κάνει. Με τόσο αβέβαιο μέλλον θα ήταν παράδοξο να περιμέναμε επίδειξη ψυχραιμίας από τους επενδυτές.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς το τι μπορεί να συμβεί. Ναι! Είναι πιθανό να δούμε τον Dow Jones στις 5.000 ή στις 5.500 μονάδες. Εξίσου πιθανό είναι να τον δούμε στις 3.000 μονάδες ή να μην πλησιάζει καν τις 6.000 μονάδες. Όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Από την τιμή του πετρελαίου, από τα επιτόκια, από τα εταιρικά κέρδη.

Όλα αυτά δεν ανατρέπουν όμως μία πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον αυτή αποτυπώθηκε τα τελευταία εκατό χρόνια. Σε περιόδους μεγάλης κρίσης οι κάτοχοι μετοχών έχουν μία μικρή ελπίδα να ξανασυναντήσουν τα λεφτά τους. Η χειρότερη επιλογή σ’ αυτή την φάση είναι να εμπιστευτούμε τα λεφτά μας στον κ. Μπους και στα κρατικά ομόλογα.

Τι το περίεργο σας λέμε; Πολύ απλά, δεν εμπιστευόμαστε τις κυβερνήσεις. Προτιμούμε τις διοικήσεις των εταιρειών. Κι επειδή μπορεί η μία διοίκηση να είναι στραβή και η άλλη κουτσή, ας κάνουμε διασπορά σε αρκετές μετοχές. Δεν μπορεί να αποδειχτούν όλοι στραβοί κι ανάποδοι!

Όσο για εκείνους που με τόση σιγουριά μας λένε ότι ο τάδε δείκτης θα πάει εκεί ή παρά πέρα, να τους θυμίσουμε ότι οι αγορές έχουν την τάση να γελοιοποιούν τους γκουρού. Το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Μπορεί να εξελιχτεί χειρότερα και από τον μεγαλύτερο εφιάλτη μας ή να μας ”ξεράσουν” όλους μας και αν αποδείξουν το πόσο μικροί είμαστε απέναντί τους…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v