Ζητείται ψυχραιμία από το ΧΑΑ…

Θα πρέπει να συνηθίσουμε τη νευρικότητα των ξένων αγορών, να εξοικειωθούμε και να συμβιβαστούμε με το ότι οι εξελίξεις σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ. Ενδεχόμενη, όπως ορισμένοι εκτιμούν, επίθεση στο Ιράκ τον ερχόμενο Ιανουάριο – Φεβρουάριο, διαμορφώνει συνθήκες μιας ιδιαίτερης περιόδου και για τα χρηματιστήρια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Άλωση της Πόλης, ο χορός του Ζαλόγγου και η έξοδος του Μεσολογγίου. Ο γέρος του Μοριά αρεσκόταν τα πρώτα χρόνια της επανάστασης να εμψυχώνει – παροτρύνει τους λοιπούς οπλαρχηγούς και συμπολεμιστές του με την Αριστοτέλεια ρήση, ”ο άνθρωπος που ζει μόνος ή θεός είναι ή θεριό”. Ή θα πρέπει να συμπορευτούμε όλοι στον ίδιο δρόμο του γέρου της Επανάστασης, ή να συνεχίσουμε ως ”θεριά” να αλληλοσπαραζόμαστε.

Δύσκολη και η σημερινή συνεδρίαση καθώς οι τεχνικές και… εξωτερικές παράμετροι δεν διευκολύνουν την οποιαδήποτε –έστω καθαρά τεχνική- αντίδραση. Άλλωστε, το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, το πρώτο πρόβλημα του συστήματος συναλλαγών εμφανίστηκε στο ”υψηλό” σημείο των 1.907 μονάδων, όπου και ”άνοιξε” και νέες θέσεις πώλησης σε Συμβόλαια του FTSE 20, προϊδεάζει για τη συνέχεια.

Τουλάχιστον για σήμερα, ίσως αύριο – μεθαύριο, μέχρις ότου ισορροπήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κυρίως η Φρανκφούρτη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πιέσει χαμηλότερα την αγορά καθώς, οι πωλήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ πρόσκαιρα μετατέθηκαν για ευθετότερο χρόνο, οι δε πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο τον οδηγεί προς τις 3.000 μονάδες.

Ζητούμενο για σήμερα, η συνέχιση της διατήρησης της συμφωνίας θεσμικών σε ό,τι αφορά στη στάση που τηρούν στο θέμα της ΔΕΗ και το momentum στον ΟΠΑΠ, που λειτουργεί συμπληρωματικά αυτή την περίοδο. Οι σχεδόν επιθετικές πωλήσεις, χθες, σε μετοχές εταιριών ”υπεράνω πάσης υποψίας” (ενδεικτική η περίπτωση των Chipita, 3E) βεβαιώνει πως οι ξένοι ρευστοποιούν θέσεις τους.

Το ανησυχητικό είναι πως αυτή η τακτική ενισχύει τις επιφυλάξεις που γενικότερα εκφράζονται για τα αποτελέσματα και του επόμενου, γ’ τριμήνου.

ΣΗΜ: Στο περί της Αλώσεως εγερτήριο του αγαπητότατου Θανάση Μαυρίδη, ουδεμία αναφορά υπάρχει για το ποιος… άνοιξε την κερκόπορτα της Σοφοκλέους.

ΣΗΜ ΙΙ: Το φως στο τούνελ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ο ομολογουμένως θετικός θεσμός των εταιρικών ομολόγων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v